Хищни дървеници и калинки водят успешна борба с вредителите в овощната градина на Николай Колев в русенското село Николово. Овощарят отглежда биосерифицирани плодове на обща площ 300 дка - 200 дка ябълки и 100 дка круши. 

Директни плащания: С 352 млн. евро повече получават фермерите за 7 години

Хищни дървеници срещу крушовата муха

Биоагент вече няколко години спасява реколтата от круши, като успява да се пребори с най-коварния неприятел - крушовата муха. Биоагентът представлява хищна дървеница (antokoris). Поръчва се директно от Италия, доставката е за 3 дни, след което се разпръсква в определен етап от развитието на вредителя. Като се разсели, дървеницата започва да се храни с него. Създава поколения и те продължават да се хранят с крушовата муха. Има кратък период - между 5 и 10 дни, в който неприятелят има много активно намножаване - активно снасяне и излюпване на яйца. В този период борбата е по-трудна и хищникът не успява изцяло да се справи. В следствие на това, обаче хищникът започва да се храни още по-активно (развитието на хищника “върви” малко след развитието на вредителя), и той успява изцяло да изконсумира крушовата муха, обясни Николай Колев.

Ежегодно заселване

Хищната дървеница не може да презимува при нашите климатични условия заради ниските температури, ето защо е необходимо всяка годна да се заселва отново. От миналата година в стопанството на Николай са взели решение заселването на биоагента да се прави на два етапа, с по-малки дози, за да може да се регулира максимално пикът на развитие на неприятеля. Именно когато е пикът, се прави второто внасяне на биоагент.

Преди да започне да използва биоагент, Николай споделя, че в борбата срещу крушовата муха е стигнал над 10 пръскания на сезон само за този неприятел и то с максимални дози: “Срещу крушовата муха има едно активно вещество, появява се  и второ, но вредителят става резистентен и трябва да се прилагат все по-високи дози…”, обяснява овощарят.  В момента, в който е започнал да използва биоагента, цената е била същата както при борбата с препарати. 

Вносът на дървеницата се осъществява директно от Италия с куриер, съхранява се при много ниска температура, за да може да оцелее. “Обикновено го поръчваме в понеделник, в четвъртък е при нас и в момента, в който пристигне, трябва веднага да го разпръснем, за да не загине”, подчерта Колев.

Калинки срещу въшките 

Други биоагенти, които овощарят е използвал в овощната си градина, са два вида калинки. “Преди няколко години имахме сериозен проблем с щитоносна въшка и лъжещитоносна въшка - основно по ябълката, като на места дори се стигна до изсъхване на дръвчета”, разказва Колев. Тогава откриват хищник, подходящ за борба с тези вредители, но се оказва, че той няма естествен хабитат в България и няма как да се внесе. Ето защо поръчват други два биоагента, те са малко по-дребни от традиционната червена калинка, срещат се в България, но са много малко като количество. Калинките се справят успешно с вредителя и успяват да регулират популацията му.

Наблюденията на овощаря Николай Колев относно прилагането на биоагенти в овощарството са, че все още тази практика не е широко застъпена: “Когато минеш на биоагент, трябва да спреш употребата на химически препарати. Или трябва да си биологичен производител и да не пръскаш с химия изобщо”.