При нас, специално за картофите – това е една от най-тежките години, като се има предвид, че ни спряха подпомагането. Това коментира председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Владимир Шаренкапов.

Четете още:  Меморандумът между земеделците и властта


Той припомни, че през тази година производството на картофи е единствения сектор, който от тази година няма да получава подпомагане по т.нар. обвързано подпомагане. 

В Националната асоциация на картофопроизводителите членуват 280 земеделски стопани, предимно хора от Благоевград, Перник, Кюстендил, София-област, Пазарджик, Велинград.

Според Шаренкапов няма да ядем не само вкусни картофи, но и домати, и краставици, и чушки както и плодовете, защото сме силно зависими дори от вноса на чужди семена и посадъчен материал. Освен това все още не са изплатени обезщетенията за пропадналите площи с плодове.

„Миналата година ни дадоха едни пари, пролетта – някакви други, сега пак ще дадат някакви, догодина – още някакви, докато на Запад фермите ги получиха на един транш още миналата година и си свършиха работа“, коментира картофопроизводителят за Фокус. 

Според него няма никаква защита от държавата и от представителите на България в Брюксел. Той критикува остро и липсата на напоителни системи, без които не може да се развива печелившо модерно земеделие.

"Виждате болни деца, болни, защото всичко е внос, всичко е боклук. Не само от Украйна. Знаете, каквото изостане в Германия, Франция, откъдето каквото има боклук – всичко се кара тук. Плюс това се кара на тройни цени“, каза още недоволният земеделски производител.