Картелно споразумение за изкупните цени на зърното тази година подозират зърнопроизводители. Според тях изкупните цени тази година са съмнително ниски. От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) са споделили своите съмнения с   премиера Пламен Орешарски и финансовия министър Петър Чобанов, съобщи пред Дарик заместник-председателят на НАЗ Радослав Христов. Към момента те няма да сезират Комисията за защита на конкуренцията.

"Забелязва се нещо друго обезпокоително, че на всички борси - в това число Будапеща, Чикаго, Париж - пшеницата се движи в рамките на 35-36 стотинки. За съжаление в България нивото е около 27-28 в момента. Това е нещо, което ни притеснява, че е доста голяма разликата между цените в борсите и пазарните цени в България. В последните няколко години сме били свидетели на малки отклонения спрямо вътрешните и международните цени, но е било в порядъка на десетина процента", коментира Радослав Хрисов.

Според за.-председателя на НАЗ основните изкупвачи в страната са няколко големи мултинационални компании, както и няколко големи преработвателни мелници.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!