Не секват предложенията, които да спасят българското селско стопанство. С три нови мерки в подкрепа на българския аграрен сектор се включва и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Днес той ги внася за разглеждане в Министерския съвет.

Позиция на НАЗ към Каракачанов: Г-н вицепремиер, срам ни е от Вас!

На първо място Красимир Каракачанов предлага да се обновят държавният резерв и военновременните запаси с консервирани храни и млечни продукти с български произход. За целта на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ да бъдат отпуснати 30 млн. лв. 

Второ, военният министър се изказва в подкрепа на допълнителна субсидия, която Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) да отпусне за производството на всички видове зеленчуци за 2020 г. Тя да бъде в размер на 150 млн. лв. 

„По този начин ще бъде гарантирано производството на български зеленчуци за 2020 г. и увеличаването на площите, заети от тях през тази и следващата година“, обосновава се Каракачанов.

На последно място, вицепремиерът посочва да се работи в посока за осигуряване на земеделските производители с необходимите консумативи. Тук той включва фуражи и добавки към тях; семена, разсад; торове, препарати за растителна защита; резервни части за селскостопанската техника; системи за капково напояване и други, необходими за производството на плодове и зеленчуци. 

За целта Каракачанов настоява да се предоставят безлихвени кредити както на земеделските производители за закупуване, така и на вносителите на консумативи – за тяхното осигуряване на пазара. 

„По този начин ще бъдат преодолени рисковете от провал на реколта 2020 и изпадане в продоволствена криза“, убеден е военният министър.

За две от тези мерки Агри.БГ научи седмица по-рано от земеделския производител Красимир Кумчев. С него разговаряхме надълго и нашироко за проблемите, предизвикани от корона-кризата в земеделието, и за мерките, които държавата превантивно трябва да предприеме, за да се справим с тях.


ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Могат ли извънредните решения да се превърнат в трайни политики за земеделието?

Проучване: Кога ще бъде овладяна ситуацията с Covid-19?

Оптимизъм сред зърнопроизводителите