Какво е актуалното състояние на зърнените култури у нас? Как протичат сеитбената кампания, подхранването на есенниците и агротехническите мероприятия? Затруднени ли са зърнопроизводителите от кризата с Covid-19? Какви са тенденциите на зърнения пазар? Кои култури са приоритетни и как трябва да мислим в период на криза?

Министърът: Нямаме основания да забраним вноса и износа

За всичко това и още, Агри.БГ разговаря с Илия Проданов, зърнопроизводител от Бургаско и зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

"Есенниците са в задоволително състояние, понеже при нас ги нямаше тези валежи, които паднаха навсякъде в страната. Сушата оказа влияние. Рапицата е в прилично състояние. Започва да цъфти. Надяваме се да паднат прогнозираните около Великден валежи", споделя Илия Проданов.

Сушата помага на кампаниите по торене и пръскане, а очакваните затруднения с доставките на торове и препарати са се оказали неоснователни, разказва още зърнопроизводителят.

Илия Проданов: "Не мисля, че нашият сектор е сериозно засегнат от ситуацията с коронавируса. Някои колеги бяха притеснени за доставките на препарати - пестицидите за пролетната кампания и за семената, но всичко беше наред. Другото, което ни притесняваше, беше доставките на резервни части, но явно фирмите са се запасили добре и също нямаше проблеми."

Брюксел с критика към решението на Румъния да спре износа

Зърнените пазари все още са голяма неизвестна, за да може да се правят дългосрочни прогнози. Пшеницата засега поддържа една стабилна цена, рапицата също е на добри нива.

Някои държави като Румъния и Украйна ограничиха износа си. Според Илия Проданов това са основни култури, чието търсене и предлагане няма как да спре. Зърнопроизводителят е оптимист за справянето със ситуацията.

Илия Проданов: "Дано успеем да задържим нивата на цените поне от миналата година. На преден план е пшеницата. Тя няма как да спре да се произвежда, продава и транспортира.

Пшеница, слънчоглед, царевица, соя - това са жизненоважни култури. Като цяло не се е променило нещо кой знае какво. България се справя много добре със ситуацията. Трябва да удържим фронта още един месец.

Секторът работи и ще има достатъчно от всичко, само да сме здрави."

Цялото интервю с Илия Проданов гледайте във видеото.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Гърция обмисля спиране на износа на основни храни

Криза и успокоение: Пшеницата леко поскъпна

Зърно: Русия подготвя големи доставки за Саудитска Арабия