Най-ниските температури през декември са били между минус 23 и минус 28 градуса, а по Черноморието поради затоплящият ефект на морската вода, малко по-високи - до минус 20. 

Най-студено е било в Ихтиман - минус 34 градуса, в Ботевград и в Божурище - минус 32, в Трън - минус 31 градуса. 

В София най-ниската измервана температура през декември е минус 27,5 градуса, в Плевен - минус 24, и в Пловдив - минус 21,7 градуса. 

От началото на новия век най-студен декември е регистриран през 2001 година, когато средните температури са с 3 до 6 градуса по-ниски от нормалните. 

Тогава в София само през 5 дни от месеца температурата минава над нулата, а в Русе през целия месец има снежна покривка. Снеговалежите са чести като софиянци и пловдивчани посрещат коледните празници с половин метров сняг. 

Средните максимални температури за месец декември са между 4 и 8 градуса,  а средните минимални между минус 3 и 4 градуса.

Декември ще бъде с температури с 1,2 градуса по-високи от средните за месеца.

Мъгли и намалени видимости

Началото на астрономичната зима ще настъпи на 22 декември в 05:27 часа, когато слънцето влиза в знака Козирог. 

Мъглите през декември са трайни и често се задържат през целия ден. Най-мъгливи са западната част на Дунавската равнина, котловините и Пазарджишко-Пловдивско поле, където средния брой на дните през месец декември с мъгла надминава 10.
 
Валежи

Средното количество валежи, които падат през последния месец на годината в по-голямата част от страната е между 30 и 60 литра на квадратен метър. 

Поради често преминаващите средиземноморски циклони в южните райони и в планините, средната сума на валежите надминава 100 литра на квадратен метър. 

Често в Дунавската равнина и високите полета на Западна България валежите са от сняг и в тези райони се образува снежна покривка с дебелина обикновено до 20-25 сантиметра. При създаването на валежна обстановка и падането на обилни снеговалежи в някои райони дебелината на снега надминава половин метър. 

Обикновено снеговалежа е съпроводен от силни ветрове и главно в Източна България се образуват снежни виелици и снегонавявания при които отделни преспи достигат до 3-4 метра дебелина. 
Те са причина за затворени пътища и откъснати от света населени места. Почти винаги след спиране на снеговалежите над странта се изяснява и минималните температури са много ниски - под минус 10-15 градуса. 

Сухите периоди за месеца са между 1 и 4, 22 и 30 декември, а валежния период: 05-21 декември. Средното количество валеж, което в по-голямата част от страната е между 30 и 60 литра на квадратен метър.

Месечните суми на валежите за голяма част от страната ще бъдат около установените климатични норми. Средно, оценката за месеца, е с валежни количества до 30 – 50 литра на квадратен метър, а на места главно в Рила и в Родопите до 50 – 80 литра на кваратен метър. 

Повече валежи от климатичните норми се очакват в западните райони и в крайните южни части от страната.

Прогноза

Декември е първият зимен месец. Температурите продължаават да се понижавт, а валежите често са от сняг. 

Продължителността на деня намалява и 22 декември е най-късият ден през годината - 9:02 минути. 

През първите десет дни от декември времето ще бъде динамично с валежи от дъжд и сняг. 

На 1 и 2 декември (петък и в събота) ще бъде ветровито с променлива облачност, по-значителна над Северна България.

Ще се затопли и дневните температури ще достигат 15-20 градуса.От 3 до 04 декември ще вали дъжд, по-интензивен в южните и в източните райони,  по планините мокър сняг, в североизточните райони дъжд и сняг. 

Със захлаждане от 6 до 8 декември ще вали сняг, като в населените места очакваната снежна покривка ще бъде от 10 до 20 см. В планините първата снежна покривка, от 15 до 35 см, ще се увеличава и около 8 декември и в края на първата десетневка ще бъде от 50 до 80 см. 
 
През второто десетдневие времето ще бъде по-спокойно, но в равнинната част на страната видимостта ще бъде намалена от мъгла и ниска облачност. Затова и в тези райони ще бъде по-студено, а повече слънчеви часове и по-високи температури ще има над планинските части. 

В началото на третото десетдневие -  от 20 до 22 декември, се очакват валежи от дъжд и сняг. Астрономическата зима ще настъпи на 22 декември около 5 часа.

През Коледните празници се очакват да започнат без валежи. На 25, 26 и 27 се очакват валежи от дъжд и сняг. Ще вали по-интензивно в западната половина от страната.   

Затопляне на времето ще настъпи през последните дни на месеца. Ще бъде сухо, с условия за мъгли, температурни инверсии и замърсяване на въздуха в ниските места. 
На  31 декември в новогодишната нощ и рано сутринта на 1 януари ще превали слаб сняг в  западните райони .

Народна Меторология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. 
В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. 

За декември народната метеорология гласи:

Много сняг през декември обещава голямо плодородие. Ако на Игнажден (20 декември) времето е ясно, през април ще е суша, а ако вали сняг, април ще е дъждовен и ще бъде плодородно. Ако на Бъдни вечер (24 декември) времето е хубаво, то през август ни чака суша, а ако на Коледа е много студено, идната година ще има богата реколта.