Средните  климатични максимални температури за месец август са между 28 и 32 градуса, а средните минимални - между 15 и 18 градуса.
Валежните периоди за месеца са от 7 до 15 август  и  между 21 и 24 август. 

Месец Август ще започне със слънце и температури от 27 до 33 градуса. На 4 и 5 август ще бъде горещо с максимални температури в населените места от 36 до 41 градуса. 

От 6 до 8 август ще превалява в северните райони, като на 8 август ще вали и по Черноморското ни крайбрежие. Дневните температури ще достигат от 24 до 29 градуса. 

От 9 до 20 август ще има повече слънце и топло време. Дневните температури ще достигат 32-38 градуса. 

Захлаждане и краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици се очакват на  21 и 22 август, главно в западната половина от страната. 

През третото десетдневие от месеца се очакват повече валежи в края на периода. От 27 до 31 август се очакват валежи със захлаждане. Само южното ни Черноморско крайбрежие ще бъде недосегаемо за дъждовете. 

Народна Меторология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. 
В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. 

За август народната метеорология гласи:
Сух август – сухи бъчви, дъждовен август – пълни бъчви. По дните от 1 до 12 се съди за времето през отделните месеци. Ако на първи, втори и трети август е горещо, януари, февруари и март ще е студено и обратното. 

Алманах

През осмия месец от годината повечето хора са в летни отпуски. Това не е случайно, защото и времето през месеца е типично лятно, подходящо за почивка. 

През повечето дни обикновено е слънчево и топло, а през отделни дни и горещо. 

Тогава температурите достигат стойности до 35-40 градуса. 

През този месец има най-много дни с температури над 40 градуса от цялата година. Най-високите температури са отчетени в Чирпан 45 градуса, в Сандански 44, в Русе, Плевен, Търговище, Елхово, Свищов 43 градуса и др. 

В София най-високата температура през този месец е 39 градуса, измерна на 11 август 1994 година. В Пловдив на 22 август 1922 година са отчетени 41 градуса, а в Плевен на 12 август пак 1922 година - 43 градуса.

През август стабилното слънчево и сухо време се дължи главно на преобладаващият антициклонален тип време. 

Нахлуванията на влажен и хладен океански въздух са по-редки от тези през юли. Тогава обикновено се развива мощна купесто-дъждовна облачност и падат краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевични бури. 

Понякога са възможни локални наводнения и градушки. Захлажданията са по-изразени в края на месеца, когато и температурите се понижават по-чувствително. 

Макар и рядко, нощните температурите се понижават до 5-8 градуса. Най-студено през август е било в Трън 0 градуса, Самоков 1 градус, Смолян 2, Казанлък и Панагюрище 3, Пазарджик и Кнежа 4. 

В София на 29 август 1981 година са измерени 3,5 градуса, в Пловдив на 24 август са отчетени 5,6 градуса, а в Плевен пак на 24-и 7,2 градуса през 1907 градуса. 

Тези ниски температури ни припомнят, че лятото не е вечно и скоро идва есента.

Месец август е най-топлият по Черноморието. Слънцето е жарко, но прохладата на морския бриз прави горещините поносими, а температурата рядко минава 35 градуса. 

Преваляванията и захлажданията са за кратко и внасят разнообразие в слънчевия характер на времето. 

Температурата на морската вода също достига своя максимум през този месец. Най-често по Северното Черноморие тя е около 24 градуса, а по Южното 25-26 градуса. 

Друго предпочитано място за почивка са и нашите високи планини. През повечето дни времето е слънчево с развитие на незначителна купеста облачност и слънцезащитните кремове са необходимо условие за осъществяване на преходи. 

Когато нахлува по-хладен въздух, валежите и гръмотевиците са по-интензивни от равнинната част на страната и туристите трябва своевременно да се осведомяват за прогнозата за времето. Освен дъждобран посетителите на планината трябва да имат и топли дрехи. 

Нощите са хладни, а по високите части и студени с минимални температури между 3 и 5 градуса. Когато застудяването е силно изразено, по най-високите била и върхове валежите преминават в сняг, а много рядко се образува и тънка снежна покривка. 

Има и необичайно обилни снеговалежи – на Черни връх дебелината на снега при такова изваляване е достигнала почти 80 см. 

Все пак тези явления не са характерни през този месец и обикновено туристите се радват на слънчево и сухо време. 
 

Прогнозата е изготвена по поръчка на Агри.БГ.