Четвърта среща на браншовите асоциации по овцевъдство се проведе миналата седмица в Брюксел. Браншови организации обсъждаха въпросите и проблемите в сектора с еврокомисарят по земеделие Фил Хоган. На срещата стана ясно, че в ЕС има около 900 000 фермери, отглеждащи овце, а като цяло, животновъдите наброяват около 86,5 млн. Основните производители са страни като Великобритания, Испания, Франция, Румъния и Ирландия. По данни на ЕС, печалбата от овче и козе месо през миналата година възлиза на 5,5 млрд. Евро.
 
На форума EU Sheep Forum даде препоръки за овцевъдството като цяло:
 
- Бюджетът на ОСП да бъде напълно запазен в сегашния си вид;
- Стимулиране на модела на семейните ферми в Европа;
- Силна подкрепа, която да се оказва директно на овцевъдите;
- Директните плащания да бъдат запазени и засилени като компонент, тъй като са важна част, сформираща дохода на овцевъдите. Към момента 22 държави оперират с директните плащания в сектор Овцевъдство, които възлизат средно на 12 евро на глава животно.
 
Форумът препоръчва още на Комисията да обмисли начини и мерки за развитие на селското стопанство и това то да бъде директно насочено към активното овцевъдство.
 
Националната овцевъдна асоциация и Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България бяха представителите на сектора от България. Ето и препоръките и предложенията на двете ни браншови организации, представени пред Хоган:
 
НОА:
1. Предлагаме схемите за подкрепа на сектора да продължат, предвид на това, че сектор Овцевъдство попада в графата на уязвимите сектори, което означава, че се нуждае от повече субсидиране и специална политика. НОА твърди, че субсидиране необвързано с производството не е толкова ефективно, а дори и в някои случаи се отразява в не позитивна страна на пазара, като се има предвид обвързаната подпомагане, което вече се изразява в производствени обеми е много по-полезно и изгодно за сектора.
 
2. По-достъпен път към Програмата за развитие на селските райони и нейните инвестиционни мерки. В продължение на почти 10 годишно членство, а преди това 7 години програмиране на присъединителната способност, възможността на овцевъдите да получават инвестиционен проект е все още малка. Правилата, определени в ПРСР, за инвестиционна подкрепа все още не отговарят съвсем на нуждите и на реалностите в сектор Овцевъдство. В течение на изпълнението на ПРСР бе отворена мярка за субсидиране на дребното земеделие, което е нещо хубаво, но все още не може да се определи като цялостно решение.  Секторът има нужда от лесен достъп за финансиране в размер до 100 000 евро. Трябва да се осигури лесен достъп до получаване на авансово плащане, а също така и да се осигури финансова подкрепа за покриване на такси и банкови кредити, което от своя страна, ще увеличи възможността на повече производители да получават държавно финансиране. Предлагаме и уравняване на различните сектори.  
 
НАРМОБ:
1. Необходимо е да се създаде онлайн платформа, насочена изцяло към сектор Овцевъдство, даваща възможност за обмяна на опит и данни от всички европейски страни – както от институции, ЕК, така и от представители на сдружения и животновъди. 
 
2. По-сериозни и целенасочени усилия за насърчаване на европейското овче сирене и месо, което ще доведе до положително въздействие и върху селскостопанските пазара, което от своя страна ще повиши и интереса на потребителите към тези стоки в ЕС и ще допринесе до увеличаване на консумацията на овчи продукти, особено сред младото поколение. 
 
3. Адекватна и навременна подкрепа на европейските селскостопански производители, за да продължат да произвеждат конкурентни продукти и да разширят пазарите си както в ЕС, така и извън него.
 
4. Организиране на фестивали, посветени на овцевъдството, показващи традициите ни и фолклора ни. 
 
5. Създаване на европейска мрежа за овцевъдството, което ще ни помогне да изградим единна маркетингова стратегия за всички европейски фермери.