Заседание на консултативния съвет по животновъдство към министерството на земеделието, храните и горите ще се проведе днес, 17 октомври.
 
 
В дневният ред на съвета ще се обсъждат въпроси, които пряко касаят животновъдите - проверката на ИАСРЖ за селекционните животни, модулираните ставки в схемите за обвързана подкрепа, нотификацията за държавна помощ за кланици и мини мандри, както и срещата в Саудитска Арабия, научи Фермер.БГ.
 
Преди месец министърът на земеделието, храните и горите (МЗХГ) Румен Порожанов разпореди Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) да изпълни административна проверка на животните под селекционен контрол. Едва след ревизирането на животните, което ще продължи до 15 октомври, ще стане ясно каква ще е съдбата на модулираните ставки и схемата за обвързана подкрепа. 
 
Ето, че моментът настъпи. По време на Стекспо 2018, пред Фермер.БГ, зам.-министър Янко Иванов коментира, че развъдните асоциации не допускат злоупотреби, но има случаи на „свободни тълкувания на закона“ за животновъдството по отношение на контрола върху племенните животни, селекционните книги и воденето на регистрите. Именно в тези направления предстоят промени.
 
Оценката на зам.-министър Янко Иванов е, че преброяването на селекционните животни върви много добре. Извършват се административни проверки за това как се водят племенните книги и селекционната дейност, като цяло.
 
Освен това до дни ще бъде изпратена за нотификация в Европейската комисия (ЕК)  държавна помощ за малки мандри и кланици. Целта е да се подпомогнат малки и средни фермери и организации на производителите да преработват и реализират сами продукцията си, обясни министър Румен Порожанов по време на изложението Фермер Експо Раковски 2018, което се проведе в Раковски.