Нова помощ по украинската мярка ще отвори скоро. Извънредната помощ ще бъде насочена към животновъдите, научи Агри.БГ.

Кой печели от липсата на промяна в закона за пасищата?

Вече са подготвени и представени на бранша модулираните ставки за различните животни - овце, кози, биволи, млечни крави, месодайни крави и телета за угояване.

Идеята е субсидията да се изплати до средата на месец декември 2022 г., като помощта ще бъде на стопанство и ще се взема предвид референтната бройка животни за тази стопанска година.

“Минимум 10 лева на овца/коза се очертава да е ставката по най-новата помощ за войната в Украйна. Тя ще се изплаща на стопанство, като в момента се преговаря дали ще се обвързва с таван”, написа в социалните мрежи съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев.

Какво означава това за фермерите?

“В момента се обсъждат дали помощта ще се обвързва като таван с предходната помощ, която се изплати преди няма и месец. Ако се реши това да се случи, големите ферми почти няма да вземат подпомагане, но все още няма официално становище затова как ще се обвързват двете помощи.

Идеята е да важи таван за 15 000 евро на стопанство. Все още обаче няма взето решение дали ще бъде точно така. Предстоят срещи с Европейската комисия (ЕК), които пък казват, че всичко, което се дава заради войната в Украйна, без значение дали е с държавни или с европейски средства, трябва да минава под един и същ лимит, за да има равнопоставеност между фермерите”, коментира Караколев за Агри.БГ.

А докато се обсъжда кога ще започне приема по новата помощ и дали ще е обвързан с таван, вече се появиха и първите коментари относно механизма на разпределение.

"Отново несправедливост! Субсидията ще се изплаща на стопанство. Така за над 500 овце се пада по 34 лева на едно животно, а под 500 по 10 лева, справедливо ли е това?", питат реторично животновъди в социалните мрежи.