При прибрани близо 1,618 тона маслодаен слънчоглед от реколтирани до момента 98,7% площи средният добив е 202 кг/дка. Спрямо година по-рано спадът в производството е с 5,3%, а на добива – с 12,2%, сочат последните оперативни данни на Министерството на земеделието. 

Производител: Който задържа слънчогледа, сега не може да го продаде

Според експертите негативният ефект от по-ниските добиви заради сушата тази година е частично компенсиран от повечето реколтирани площи. Агри.БГ потърси мнението на самите зърнопроизводители, като ги попита в своя анкета колко слънчоглед средно са жънали през 2020 г.

В допитването са се включили рекорден брой стопани – 606, а преобладаващият среден добив варира в диапазона от 100 до 200 кг/дка. Толкова са отговорили почти половината анкетирани – 46 %.

Следващата по среден добив се нарежда групата стопани (17%), които тази стопанска година са прибрали средно под 100 кг/дка. Малко по-надолу в статистиката са техните колеги, отчели от над 200 до 250 кг/дка (12%).

С по 9% са земеделците, прибрали в хамбарите от над 250 до 300 кг/дка. Пак толкова са и рекордьорите тази година с над 350 кг/дка. Най-малко са анкетираните (4%) със среден добив от над 300 до 350 кг/дка.

По-слабата реколта обаче донякъде се компенсира от по-високите изкупни цени. Според Министерството на земеделието най-значително поскъпване на годишна база е налице именно  при слънчогледа – с 39,1%. Последните им данни към 7 октомври показват средна цена без ДДС от 751 лв./тон.

Според читатели на Агри.БГ обаче слънчогледът се котира доста по-скъпо.

Фермер коментира, че на 14 октомври е продал на 820 лв./тон в област Варна. Друг споделя, че за Хасковска и Старозагорска област максимумът е 750 лв./тон. Негови колеги допълват, че в Плевенско и Добричко на 13 октомври цената е достигнала 840 лв./тон. В Централна Северна България пък продават на 830 лв./тон.

Не са малко обаче тези фермери, които са искали да си спестят разходите по пренасяне и са продавали директно от блока на 550 – 600 лв./тон. Това потвърждава и Илия Проданов – зам.-председател на НАЗ, който преди дни коментира за Агри.БГ следното:

„Цената наистина се вдигна и тези, които усетиха, че има такава тенденция и задържаха добитите количества, успяха да продадат на 850 лв./тон. Но на много хора пари им трябваха по-рано и не можеха да чакат. Други пък нямат складове или не знаеха, че ще се случи така. Цената от 60 стотинки им се видя много добра, защото никой не се е надявал. Това са голям брой хора“, споделя впечатленията си зърнопроизводителят от Бургаско.

Жътвата на царевица също е към своя край. Статистиката сочи, че към момента са реколтирани 87,7% от площите при среден добив 484 кг/дка. Какво сочат вашите комбайни, Агри.БГ пита българските стопани в своята нова анкета: Колко царевица жънете средно през 2020 г.?