Тези, които решиха да задържат още слънчогледа, в момента трудно ще си го продадат, защото няма търсене, коментира пред Агри,БГ Илия Проданов – зърнопроизводител и зам.-председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Производител на слънчоглед: Под 800 лв./тон не трябва да се продава

По думите му след повишаването на изкупните цени на маслодайната култура, те отново падат и стопаните, които не са го продали, рискуват да не могат да го направят или да го пласират на значително по-ниска цена.

През септември предлаганата цена на слънчогледа достигна 850 лв./тон, твърди Проданов, а други стопани коментират за Агри.БГ, че са успели да продадат продукцията си за още повече - 860 лв./тон. 

Илия Проданов: „Тази цена за зърнопроизводителите, които са жънали около 200 кг/дка, е добре. Голяма част от колегите обаче продадоха на 800 лв./дка. 

Не е вярно това, което се тръби, че щом слънчогледът сега е 85 стотинки, то олиото щяло да поскъпне. Аз познавам десетки колеги около мен, които си продадоха слънчогледа на 55 стотинки.

Цената наистина се вдигна и тези, които усетиха, че има такава тенденция и задържаха добитите количества, наистина успяха да продадат на 850 лв./тон. Но на много хора им трябваха по-рано пари тази година и не можеха да чакат. Други пък нямат складове или не знаеха, че ще се случи така. Като видяха цена от 60 стотинки им се видя много добра, защото никой не се е надявал. Това са голям брой хора.

В седмичния обзор на Софийска стокова борса АД (ССБ) за периода 06-09.10.2020 г. е записано, че въпреки силния спекулативен шум от месец септември относно слънчогледовия комплекс, довел до рекордните цени на украинското сурово олио, цената се срина преди седмица. Сега нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам отново прави опити за възстановяване на високата цена – плюс 50,00 долара до 985,00 долара/тон.

В подкръг „Зърно“ на ССБ цените на повечето оферти за маслодаен слънчоглед и търсенето от място остават непроменени – 710-730 лв./тон, като продавачите също котират еднакво на 740-760 лв./тон, твърдят анализаторите.