COVID-19 постави на изпитание всички стопански сектори в страната, включително и земеделския. Едноименната мярка по предложение на България и на крачка да бъде приета от останалите страни членки дава надежда на много производители. За да проверим колко са те обаче, направихме допитване.

Мярка COVID-19 – програмиране още в началото на юли

В редовната си анкета Агри.БГ попита: „Одобрявате ли новата помощ по мярка COVID-19?“, на която се отзоваха 134 наши читатели. Ето какво сочат резултатите до тук.

Огромното мнозинство от вас – 42%, сте на мнение, че субсидиите няма да отидат по предназначение. Любопитно е, че и на предишната ни анкета – „Ще има ли полза от специалните подмерки за биосигурност по ПРСР?“, това беше отговорът с най-много гласували.

Други 20% също не одобряват новата помощ по мярка Covid-19 по простата причина, че не очакват да попаднат в нейния обхват. С негативна нагласа са и още 7%, според които планираният бюджет от 100 млн. лв. няма да стигне.

Общо 26% от всички гласували вярват, че има нужда от тази извънредна компенсационна мярка, но се разделят на три групи. Най-голямата – 14%, е оптимист, че мярка COVID-19 ще компенсира загубите им от затруднения пазар. Други 9% също споделят, че има нужда от нея, но тя е временна и трябва да се мисли в по-дългосрочен план. 3% пък са убедени, че мярката ще подпомогне само най-потърпевшите от кризата.

Едва 2% от участниците в анкетата признават, че на този етап не могат да дадат мнение за ползата от новата бъдеща помощ.

А какво се знае за мярка COVID-19 дотук?

По всяка вероятност бюджетът й ще бъде 2% от общите средства по ПРСР, или за България това означават 100 млн. лв. Tаванът за земеделския производител като обезщетение следва да бъде 7 хиляди евро, а за малки и средни предприятия – 50 хиляди евро.

Очаква се гласуване на мярката в пленарна зала на ЕП до 19 юни, а до края на месеца – окончателни изменения на ниво ЕС. Ако всичко върви по план, нейното програмиране се планира в началото на месец юли.

Говори се условията за компенсация на стопаните да бъдат два – разходи за противоепидемични мерки, както и за намалени доходи от затворени канали за реализация на продукцията или свиване на пазари. 

За отваряне на мярката може да се говори най-рано през месец август, коментира преди време земеделският министър Десислава Танева на заседание на парламентарната Комисия по земеделие. Мярката ще действа до края на месец юни 2021 г.

Към момента единствените ясни за подмомагане са розопроизводителите, които имат затруднения с пазара заради ниските изкупни цени и останали миналогодишни количества на розов цвят. Останалите трябва да чакат края на реколтата година, за да се видят щетите от пандемията.