Правим всичко възможно кандидатстването по хоризонталната мярка COVID-19 за земеделския сектор да е максимално облекчено. Това обяви министърът на земеделието Десислава Танева при посещение на розов масив в град Клисура. 

Одобрявате ли новата помощ по мярка COVID-19?

По думите й на Комитет по наблюдение на ПРСР 2014-2020 г. в началото на месец юли ще бъде предложено програмиране на мярка, която да бъде компенсаторна и бърза, за да могат средствата веднага да отидат при земеделците. 

„Розопроизводителите ще могат да кандидатстват с УРН и протокол от идентификацията на насажденията от маслодайна роза, издаден от Общинските служби по земеделие“, допълни още тя. 

Десислава Танева уточни, че един от най-засегнатите сектори до момента е именно производството и преработката на розов цвят, който трябва да бъде подкрепен. По време на срещата тя представи условията на компенсацията, която ще се предостави на производителите. 

„Ще предложим на Европейската комисия по мярката да компенсираме разходите на стопаните за противоепидемични мерки, както и за намалени доходи от затворени канали за реализация на продукцията. Предвижда се чрез мярката COVID-19 розопроизводителите да бъдат компенсирани и заради свиване на пазара. С тези допълнителни средства ще се покрие значителна част от тази загуба”, коментира Танева. 

Тя уточни, че на 11 юни предложението на България за предоставяне на извънредна помощ на засегнатите сектори в рамките на ПРСР беше гласувана и подкрепена с мнозинство в Комисията по земеделие в Европейския парламент. Очаква се гласуване в пленарна зала до 19 юни, а до края на месеца – окончателните изменения на ниво ЕС.