От няколко дни предложението на България към Европейската комисия (ЕК) за възможността да програмираме компенсаторна мярка COVID-19 в обхвата на ПРСР вече е в Европейския парламент (ЕП). 

Анализ: Субсидии за всички ще има от сърце

„То трябва да мине по ускорена процедура, което означава, че в края на месец юни решението трябва да излезе. То засяга промяна на Регламента, който на практика прави възможна ПРСР“, обясни земеделският министър Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет.

По думите й добрата новина е, че към момента се говори за 2% от бюджета на ПРСР, каквото беше всъщност предложението на България.

Министърът: „Това означава, че ще можем да отделим 50 млн. евро за една такава компенсаторна мярка COVID-19“.

„Друго условие, което се промени, е таванът за земеделския производител като обезщетение да бъде 7 хиляди евро. За малки и средни предприятия то остава 50 хиляди евро“, уточни ресорният министър.

Първоначално тази помощ за подпомагане под формата на фиксирана субсидия трябваше да бъде в рамките на левовата равностойност на 5 000 евро за земеделски производител.

Освен това първо се говореше само за 1% от общия бюджет на ПРСР, което за България означаваше 56 643 729 лева като общ бюджет на мярка COVID-19. При новото предложение от 2% обаче сумата скача двойно - над 100 млн. лв.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Министърът: Недоговорените бюджети да се пренасочат към уязвими сектори

МЗХГ: Подкрепата за „Плодове и зеленчуци“, събрана на едно място

Криза: Фермери и власт обсъдиха извънредните мерки и пазара

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.