Малко след 3 часа тази нощ с правителствения самолет „Еърбъс” на летище Варна пристигнаха 20 ученици и 4 учители от Професионалната земеделска гимназия от Каварна. Групата е прекъснала престоя си във ферма, разположена на 20 км от Милано заради нарастващата опасност от коронавирус.

Спешната евакуация с правителствения самолет е разпоредена късно снощи от премиера Бойко Борисов на среща с превозвачи. 

В сряда вечерта той нареди самолетът да излети към Италия със специално екипирани медицински екипи на борда и да кацне във Варна, така че децата максимално бързо да се приберат по домовете си в Каварна. Пилотите са били в изолирана кабина, уточниха подробностите от правителствената пресслужба.

Учениците от Земеделската гимназия са на различна възраст и от различни класове.

Бъдещите земеделци са отлетели до северната италианска област Ломбардия по програма „Еразъм +” на 22 февруари. Престоят по стажантската програма е трябвало да продължи до 7 март.

Тъй като учениците са живели във ферма, не са имали контакт с много хора, уточняват от инспектората по образование в Добрич. „През цялото време с българската група е поддържана връзка”, съобщи директорът на РУО в Добрич Жоро Тошков, който посрещна децата на аерогарата. 
По време на полета нито един от пътниците не е проявил симптоми на заболяването.

При кацането във Варна веднага са направени медицински прегледи и е установено, че всички от групата са в добро здравословно състояние, съобщават от ВМА. Генералният консул на България в Милано Таня Димитрова е била в непрекъснат контакт с преподавателите, както и с екипа в правителствения самолет.

Групата е превозена с автобус, придружен от полицейски ескорт, до Каварна. Всички ученици и учители ще останат под домашна карантина 14 дни.