Германските власти публикуваха списък на хранителните продукти и вещи, от които може да има нужда населението в случай на епидемия от коронавирус и карантина, съобщи DairyNews.

Коронавирусът върна спешно от Италия наши млади земеделци

От федералната служба за гражданска защита и помощ при катастрофи съветват при 10-дневна карантина германците да разполагат у дома със следните запаси - количествата са за един човек: 20 литра питейна вода, 3,5 кг зърнени храни - хляб, картофи, макарони и ориз, 2,5 кг консервирани зеленчуци и ядки, 4 кг сушени плодове и консервирани плодове, 2,6 кг мляко и млечни продукти, 1,5 кг месо, риба, яйца или яйчен прах, 0,4 кг масло или растителна мазнина. В приемливо количество готови продукти като захар, мед, брашно, кубчета бульон, сухи бисквити, шоколад.

Този обем на продуктите покрива потребността от 2200 калории на ден за възрастен човек за период от десет дни. Освен това у дома трябва да разполагаме със запас от лекарства, свещи, газова печка, фенер, батерии, продукти за дезинфекция.

Към момента потвърдените случаи на заразени с коронавирус COVID-19 в Германия са 22.

Коронавирусът ще повлияе върху цените на агростоките

Ефектът от новия тип коронавирус ще се отрази върху цените на агростоките, но пазарът на хранителни продукти ще зависи преди всичко от косвени фактори, отколкото от преките последици от разпространението на болестта, смята Абдолреза Абасиан, старши икономист във FAO.

Определящ ще бъде така нареченият фактор на страха сред населението.

Случаите на коронавирус ще се отразят и върху цените на хранителните продукти. Засега този процес се диктува основно от разпространението на вируса в Китай. Тази страна е естествено първият потърпевш. Икономическият растеж на Китай ще бъде съществено отслабен, а това ще се отрази на общия пазар на хранителни стоки в света.

Вторият аспект, който може да се отчете като косвен, са логистичните проблеми с доставката на храна.

Разпространението на вируса няма как да не се отрази на транспортните услуги. Това ще доведе до забавяне на циркулацията на стоки между страните. Ще повлияе и на общата стабилност на пазара.

Какви ще бъдат последиците от фактора страх?

В много страни вирусът провокира паника сред населението, което може да доведе до намаляване на търсенето на висококачествени продукти. Вместо това хората ще се запасяват с базови храни с продължителен срок на съхранение – зърнени продукти, ориз и други.

Според експерта от FAO тази тенденция ще натисне цените на агростоките надолу. По-силно търсене ще има към базовите хранителни продукти.

Кога пазарът ще се възстанови?

Икономистът Абдолреза Абасиан смята, че пазарът ще се възстанови бързо, щом се успокои паниката сред потребителите. След това всички участници на пазара ще се постараят да компенсират понесените през последните седмици загуби.

Основният ефект от разпространението на вируса ще бъде високата колебливост на цените. След понижение е възможно цените рязко да тръгнат нагоре, а след това да се върнат към обичайните си стойности.