През последните две години средните цени на пчелния мед са се понижили с близо 4%, показват данни на аграрната статистика в Полша.

Ненормалните състояния в живота на пчелните семейства

Основната причина за този спад са промоциите, които търговските вериги организират. Местната пчеларска индустрия се въздържа от коментари по този въпрос, но изтъква, че истинският пчелен мед – този, който се добива от полските пчелини, е по-скъп, пише SadyOgrady. 

Разпространението на коронавируса в Европа ще разклати цените на меда по магазините, смятат експерти. Твърде голяма част от пчелния мед пристига от Китай. Ще се наложи търговските вериги да преразгледат своите стратегии. 

Наскоро медиите съобщиха, че производството на пчелен мед в Европа е намаляло и не може да удовлетвори търсенето от страна на потребителите. Прогнозите за следващите години не са оптимистични и заради климатичните промени и намаляването на броя на пчелините. 

В Полша се очаква търговците допълнително да понижат изкупните цени на пчелния мед, тъй като вътрешното производство е ограничено.

Лошата новина е, че доставките от страни извън Европа не са със същото качество като европейския мед, казва Михал Майщик.

Търговските вериги ще продължат борбата за потребителя и ще понижат допълнително цената на дребно на меда. Те привличат клиентите с рекламни акции, а медът постепенно се превръща в популярна алтернатива на бялата захар. Обществото иска да се храни по-здравословно и затова веригите реагират на тази потребност, предлагайки още по-изгодни оферти, допълва Майщик. 

Ако отидете да си купите истински полски мед от специализиран магазин или от самия производител, цената няма да е толкова ниска. Това се дължи и на климатичните аномалии в Полша, които бутат цените нагоре, казва Тадеуш Дилон, президент на Полската асоциация на пчеларите.

Какво предстои? 

Експерти от анализаторската платформа Uce Research прогнозират, че търговията с пчелен мед през тази година може да бъде по-скъпа, тъй като основно вносът идва от Китай – страна, в която е налице сериозна епидемиологична ситуация.

На европейският пазар по-голямата част от продукцията пристига именно от там. Тук идва добрата новина за пчеларите. Експертите прогнозират покачване на изкупните цени на пчелния мед, тъй като търговските вериги ще се обърнат за доставки към местните пчелари.

Търговците ще усетят тази потребност още през второто и третото тримесечие на 2020 г. Като резултат съществуващите в момента промоции няма да се запазят в досегашния им вид.