Тази година масово има проблеми със семената. За това свидетелства появилата се мана по зърнените култури и най-вече по слънчогледа – нещо, което отдавна не беше се случвало по родните ниви. 

В сушата и градушката е поливка

При цена за торба семена 300 лв. И 80% кълняемост на слънчогледа, българските производители са изправени пред  критична ситуация. 

При споменаването на българската селекция започват да дават примери за неуспехи. 

„Четох, че от института в Генерал Тошево казват, че прогнозират добива на пшеницата при тях да е от 700-800 кг/дка. Може от кабинета в института или около него да ги виждат тези неща, но картинката в страната е доста различна“, коментира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов ситуацията с посевите към момента и очакваните добиви. 

Годината е тежка и не може още от сега да се дават прогнози за добива. Докато не започне жътвата, не може нищо да се каже. Докато на едни места има доста дъжд, на други няма. През май паднаха дъждове, които позакрепиха нещата, но определено добивът ще е по-нисък от миналата година, обясни Костадинов пред Агри.БГ.  

Според него, сериозните земеделци са положили максимални усилия, за да бъде реколтата им в най-добра форма, но определено има и разочарования. 

мобилно_капково_напояване_от_фирма_аквамат_2000_92680


Особено от това, че за поливните култури държавата не полага усилия. 
„Това, което щеше да ни помогне, а и е много важно да се направи е да се организира напояването. Видях в Румъния какво правят. Политиката на страната им е да се изграждат водонапоителни съоръжения до полетата и оттам нататък фермерът изгражда по своите полета напоителната система. Но съоръженията до определено място в полето е политика и грижа на държавата“, разказа Костадинов. 

По думите му темата е трудна и трудно се стига до разбирателство с институциите. 

„Всичко трябва да се изкорени и да се започне от самото начало, защото сега е на байпас ситуацията. В последно време се борихме с какви ли не неща. Таксите за водата, например. Имаше една, която на стойност беше колкото струваше водата. Борихме се и да не пускат вода за вецовете, докато беше суша. Те промиват турбини с тази вода. Извинявайте, обаче, при суша и хората да се чудят как да поливат, те да промиват турбини 15-20 дни“, възмущава се зърнопроизводителят. 

Производители настояват за преференции за напояване

Реално в България има доста вода, но в Южна България не може да се дупчи със сонди, в Северна водата пък е надълбоко и ще излезе на висока цена. 

„Имаше някога едни проекти за канали, свързващи Дунав. Дори изградиха станция, която точеше вода от Дунав и при изпомпване закарваше вода до Добрич. Нещо липсваше, някаква сгъвка, мисля, до пречиствателна станция, за да го пуснат да работи. И тези тръби ги извадиха и ги нарязаха за скрап. Така и не проработи това“, добави Костадинов.