До 800 кг/дка пшеница се очаква да жънат след месец от пшеницата земеделските стопани в Добричка област. 

Обследват посевите с житни култури в Добруджа

Това ще зависи както от изведените агротехнически мероприятия, така и от момента на поникване на културата – дали през есента, или през пролетта. 

Това обобщи по време на Открит ден в Добруджанския земеделски институт проф. Иван Киряков, завеждащ секция „Селекция на зърнено-житни и бобови култури”. 

При лоша агротехника добивите ще бъдат от порядъка 300-400 кг/дка, прогнозира още ученият. Очаква се стартът на жътвата на пшеница у нас малко да се забави, прибирането на ечемика ще започне още в края на юни. 

Прогнозите сочат, че през това лято у нас ще се добият около 5 млн. тона зърно, посочи още проф. Киряков пред репортер на Агри.БГ. 

В момента пшеницата е в млечна зрялост, състоянието й е много добро до отлично въпреки катаклизмите през стопанската година. По полетата обаче са установени заболявания като жълта и кафява ръжда.

Цените на зърнената реколта у нас ще зависят от количествата зърно в Украйна, Русия и Канада, които са основните производители на пшеница. Прогнозите показват, че се очаква много добра реколта. Само в Украйна ще се жънат 150 млн. дка и това ще рефлектира върху цените, заяви още ученият. 

Земеделски производители, учени, представители на агробизнеса и на държавни и общински структури посетиха семепроизводствените полета на Добруджанския земеделски институт.

На място те разгледаха близо 40 сорта зърнено-житни култури, селектирани в научния център и се запознаха с отделните им характеристики. Институтът излиза с базови семена от 16 сорта обикновена пшеница, 5 сорта твърда пшеница, 5 сорта тритикале и 2 сорта ечемик. През настоящата година учените са получили признание за още 2 нови сорта пшеница. 

„Българската пшеница има качества. Обединявайки усилията и на селекционерите, и на молекулярните биолози, ние ще бъдем в състояние да отговорим на съвременните изисквания на земеделските стопани, на тези, които искат качествен хляб”, подчерта проф. Елена Тодоровска по време наоОткрития ден в Добруджанския земеделски институт.