Благодарение на градушката на 16 май в Старозагорско паднаха 45 л дъжд на квадратен метър. Есенниците се стимулираха, слънчогледите бяха очукани, но все пак има влага и се надявам да компенсира, коментира Цветан Берберов от Тракийския съюз на зърнопроизводителите за Агри.БГ.

Берберов: Застраховането е наливане на пари в каца без дъно
 

Зърнопроизводителят определя зимата тази година като недобра, изключително суха и сравнително топла. 

„Появиха се големи участъци с петна заради патогени, които не са характерни за нас, а главно за субтропичните и тропичните райони. Разпространиха се нематоди по пшеницата. Има практики като паленето на стърнища, които бяха ограничени, но те имат своите добри страни, а именно унищожаването на патогените. За жалост, ние в момента сме на етап, в който патогените се размножават”, коментира той. 

По негови наблюдения годината се очертава доста интересна и е още рано да се правят прогнози за очаквана реколта.

Според него жътвата ще се случи до 2–3 седмици, но има негови колеги, които са готови още следващата седмица да започнат. Според него това означава, че културите са измъчено, принудително съзрели, а има и такива, които в момента са в млечна зрялост. 

Берберов: „За добиви можем да говорим едва когато приберем реколтата в хамбарите. Дай боже, тази година да е по-благосклонна от миналата, когато имаше много валежи по време на жътвата.“

По отношение на оплакванията за масов мор на пчелите заради пръсканията по полетата производителят коментира, че вижда недостатъци и в двете системи – и на пчеларите, и на растениевъдите. 

„Аз съм агроном по професия и виждам много противоречиви технологии, които са на полето. Когато стана проблемът с пчеларите, Областна дирекция по земеделие в Стара Загора ни събра, за да се види къде се раздалечаваме. Истината е, че трябва да имаме диалог“, категоричен е зърнопроизводителят.  

Берберов: „Няма решен проблем на този свят, има договорен проблем“.

Според него спорът с пчеларите се корени в тяхното усещане, че са недобре оценени и не получават достатъчно субсидии.

„Всичко опира да това, че се субсидира на площ. Аз също не желая да ме субсидират на площ, а на произведена продукция, защото претендирам, че съм на 100% в светлия сектор. Парите са една константа. Който не желае да бъде в белия сектор, той няма да получи от тази константа“, убеден е Берберов.