Почти всяка година производителите на плодове и зеленчуци са поставени пред неясноти относно цената на водата и методиката за напояване. Тази година не е по-различна. Въпреки че от повече от година се говори за нова методика за напояване, тя все още не е променена. Това поставя много от производителите пред въпрос каква ще е цената на водата тази година.

Асоциацията на малинопроизводителите актуализира името си
„Цената вероятно ще е същата, както през изминалата година, но ние ще настояваме да получим преференции за напояване.  През 2018 година също споменахме, че влагаме огромни средства за капково напояване (99% от ягодоплодните насаждения се напояват по този начин). Това от своя страна дава голяма икономия на вода. В замяна на това, смятаме, че е резонно да ни се помогне като се намали цената на водата или като се стимулират производителите с държавна помощ“, коментира за Агри.БГ Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и биоягодоплодните (БАМ-Я).
По думите му тази година проблемите са по-малко отколкото през изминалата. 
„Имаме уверение, че ремонтите, които са направени ще бъдат в дългосрочен план. Въпреки това има отделни забавяния и пропуски, отново възникващи аварии. На този етап положението е добро.
Обилните дъждове и градушки също изиграха своята роля. В тази връзка успяхме да изкажем нашето мнение на министър Танева, че имаме огромно желание да бъде изградена нова радарна система  и команден пункт в регионите на Североизточна България.

Смятаме, че ще бъдат предприети мерки за разширяване на районите за защита. Нашето очакване е, организацията на защитата да е на едно много по-високо ниво“, добави Петков.
Според Божидар Петков всеки един малинопроизводител се нуждае от противоградова защита, защото загубите от 1 дка ягоди и малини могат да достигнат до 2000 лв.