Над 8 000 бизнес плана за млади (над 2 000 проекта) и малки земеделски стопани (над 6 000 проекта) е изготвила Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) общо в периода 2014-2020 г.

Най-вероятно именно затова повечето фермери припознават службата само и единствено с тези нейни услуги - писането на проекти. НССЗ обаче предлага много повече услуги, като дори безплатни почвени проби и анализи, агрохимични анализи, цялостна оценка на стопанствата и много други.

Гласувайте: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

За цялостната дейност на НССЗ до момента, както и за това какво фермерите могат да очакват от Службата за съвети в земеделието до 2027 г., говорихме с Петя Куманова, главен секретар в НССЗ и Делян Георгиев, главен директор в дирекция "Съвети в земеделието" в НССЗ по време на уебинар, част от кампанията "ОСП работи за нас: Много повече от политика!".

"НССЗ има капацитет и го казвам с гордост. Разполагаме с 27 офиса на територията на цялата страна, както и с общински, мобилни офиси по области. Наред с това предизвикателствата пред нашите експерти са много големи. Ние работим средно годишно с над 13 000 земеделски стопани, предимно млади, стартиращи и малки стопани. Освен, че изготвяме безплатни проекти, след това тези фермери получават от нас цялата подкрепа до заявката за плащане, а и след това", обясни Петя Куманова.

Това ще продължи и в настоящия програмен период, в който фермерите отново ще могат да се възползват от изготвянето на безплатни проекти по различни интервенции от Общата селскостопанска политика.

"В сегашния Стратегически план е заделен определен финансов ресурс за консултантска дейност и предоставяне на консултантски пакети. Този път допустими за предоставянето на тези пакети ще са всички земеделски стопани. Това е много важно, тъй като вече няма да са допустими само малките, а всеки който желае да получи консултантски пакет от консултантска организация, ще може да кандидатства за получаването му. Организациите, които ще предоставят тези пакети ще бъдат избрани чрез процедура за подбор.

Консултантските пакети през новия програмен период също предвиждат изготвянето на бизнес планове по различните интервенции, като този път са предвидени консултантски пакети за много малките земеделски стопанства и за малките земеделски стопанства (до 30 000 СПО). Всички тези стопани ще могат да кандидатстват за получаването на такива безплатни консултантски пакети за изготвяне на бизнес план по интервенции, по които те са допустими. 

В случая Стартова помощ за млади земеделски стопани или пък за много малки земеделски стопанства. Също така се предвижда да има възможност за кандидатстване по подмерки за инвестиции в земеделските стопанства за малките стопанства до 30 000 СПО, както и за аналога на сегашната 4.1.2 - инвестиции в преработката на земеделски продукти. Всички те ще имат възможност да получат безплатни консултантски услуги", обясни Делян Георгиев.

Предвижда се и разработването на специфичен пакет само за инвестиционни проекти - аналога на мярка 16.1. 

Освен писането на безплатни инвестиционни проекти НССЗ всъщност прави и анализ, оценка на дейността на всяко едно стопанство, което поиска помощ и съвет. И тук в тези консултантски услуги досега влизаше също и безплатното вземане на почвена проба и правенето на агрохимичен анализ. Всичко това остава без промяна, като малките и млади земеделски стопани могат да се възползват от консултантските пакети безплатно.

НССЗ продължава да помага на фермерите при регистрацията като земеделски производители, наемане/купуване на земеделски земи, както и при създаването на профил в СЕУ. Също така Службата за съвети в земеделието ще прави и разяснителни кампании за социалната условност, която ще се прилага официално със санкции от 2025 г.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg