В началото на януари тази година вирусът високопатогенен птичи грип щам H5N8 бе засечен в полско промишлено предприятие, специализирано в отглеждането на пуйки. Това наложи утилизирането на 65 хил. птици. По-късно, на 10 януари, бе съобщено за появата на заболяването и в птицеферма в Словакия. Миналата седмица друг случай бе оповестен в Унгария, съобщава MeatInfo.

Отделят 34,5 млн. лева за хуманно отношение към птици

В момента във ферма за пуйки в Северозападна Унгария, където щамът H5N8 бе открит, предстои да бъдат унищожени всички птици. Става дума за 50 000 пернати. Местните власти са обещали частично да компенсират загубите на предприеятието.

Резултатите от анализа на биоматериали от заразените птици потвърждават, че в момента вирусът птичи грип H5N8 има сходство с щама на вируса, който бе регистриран при птици през 2016 г. Тогава учените твърдяха, че месото, което е постъпило в продажба дори от пострадалите от заболяването птици, както и субпродуктите от тях, не са опасни за здравето на потребителите.

В средата на януари огнище на птичи грип бе открито в северната ни съседка – Румъния. Заразата се е разпростряла във ферма в окръг Марамуреш, в която са отглеждани близо 19 000 птици. Повечето от тях са умрели, а другите вече са евтанизирани.