На заседание на Постоянния комитет по хранителната верига и здравето на животните (SCOFCAH), експерти от ЕК и държавите-членки на ЕС обсъдиха днес най-актуалната информация за епидемията от дезинтерия по свинете в Северна Америка и Азия, както и възможните мерки за намаляване на риска за защита на животните в ЕС. Епидемията причинява значителни загуби за свиневъдството, особено в САЩ, се посочва в съобщение на ЕК.

 

Държавите-членки единодушно са одобрили мерки по отношение на вноса на живи свине и преработката на свински кръвни продукти, съобщи Роджър Уайт, говорител на ЕК по въпросите на земеделието и селските райони. На днешното заседание е обявено, че по предварителна информация сегашната епидемия е причинена от два вируса.

 

Алфакоронавирусът причинява класическа дезинтерия, която не е обявена от Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) за международен контрол. Делтакоронавирусът е нов вирус, причиняващ специфични проблеми, но няма информация на наличие на такъв вирус в Европа. Според експерти от SCOFCAH е възможно въвеждането на ограничителни мерки при вноса на свине от САЩ и Канада именно заради Делтакоронавирус.

 

Сегашните здравни правила за внос на живи животни от САЩ и Канада (около 250 животни през миналата година) са много строги и включват и карантинен период. В ЕК е постъпила информация, че САЩ и Канада не предвиждат износ на живи свине към ЕС и затова здравните правила ще бъдат преразгледани. Темата ще бъде дискутирана на обща сесия на OIE в края на май, а Комисията възнамерява да направи преглед на ситуацията по време на срещата на SCOFCAH в началото на юни.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!