Депутатите от Комисията по земеделие на Европейския парламент отново отварят за обсъждане редица ключови разпоредби в законодателните текстове за реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП), от която зависи бъдещата финансова подкрепа за фермерите в периода 2021-2027 г.

„Зелената сделка“ на ЕК: Позицията на земеделското министерство

Координаторите на Комисията по земеделие възложиха на докладчиците и на „докладчиците в сянка“ да направят възможно най-скоро списък с разпоредби, които трябва да бъдат променени, съобщиха експерти от българското аграрно министерство в редовния бюлетин за ОСП.

В кратки срокове трябва да се подготви и таблица с „компромисни текстове“ по трите проекта на регламенти за новата ОСП.

Фермерите очакват да научат какви точно ще бъдат ключовите определения, като например за постоянни пасища, общи цели - действия в областта на околната среда и климата, специфични цели - смекчаване на изменението на климата, устойчиво развитие, биоразнообразие, млади земеделски стопани, заетост и сближаване, обществени изисквания по отношение на храните и здравето, както и за условност - принцип, обхват, добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС).

Изработването на тези ключови за бъдещето определения е споделена отговорност на комисиите по земеделие и околна среда във връзка със стратегическите планове на ОСП.

Основните разпоредби, свързани със секторната подкрепа за плодове и зеленчуци, вино, хмел, зехтин и трапезни маслини, също ще бъдат подложени на допълнителна дискусия.

Други разпоредби, които са от изключителната компетентност на Комисията по земеделие, ще бъдат премахнати - например дефиницията за активен фермер и истински земеделски стопанин.

В същото време затворени за дискусии ще останат разпоредбите в рамките на директните плащания - видове интервенции, намаление на плащанията, минимални изисквания за необвързаните плащания, размер на подпомагането на хектар и допълнителното преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост.

След като измененията, внесени съвместно от политическите групи, бъдат финализирани, текстовете ще бъдат внесени на пленарно заседание, като няма да има преди това гласуване в Комисията по земеделие.

Междувременно по-широки дискусии се провеждат по Многогодишната финансова рамка (МФР). Някои наблюдатели предполагат, че може да има „консенсус на целия парламент“ относно ролята на Съвета при вземане на решения „извън неговата компетентност“ по ключови секторни политики като ОСП.

Европейските депутати от ресорната комисия се надяват гласуването в пленарната зала на ключовите промени по новата ОСП да се проведе до юни 2020 г., преди да влязат в „триалози“ с държавите членки през следващото лято по време на Германското председателство на Съвета на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.