Време е за гъби, за гъби шийтаке на Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас“. На 20 септември през агроведомството Кунка и Стоян ще покажат на място как се произвеждат гъбите шийтаке.
 
 
На гъбеното издание на фестивала ще има „две в едно“:  демонстрация и дегустация.
 
Методът, по който се произвеждат гъбите шийтаке, е съобразен изцяло с оригиналната японска технология: отглеждат ги върху дъбови трупи. Така гъбите растат в естествената си хранителна среда и вкусът им е наистина страхотен. И понеже са био сертифицирани, удоволствието и полезността им са по-големи. Освен че пеисъстващите ще видят как шийтаке се „засаждат“ на дъбови трупи.
 
И разбира се, ще можете да опитате шийтаке: задушени, мариновани, подправени с разнообразни подправки и различни видове био оцет.
 
Демонстрацията и дегустациите са по традиция на два пъти през деня: от 12 до 13 часа и от 17 до 18 часа. 
 
На Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ има богато разнообразие автентични фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, козе и биволско сирене и кисело мляко, кашкавал, масло, извара, мед, сладка, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, сезонни плодове и зеленчуци, гъби био вино, оцет, билки и подправки… Много от продуктите са биологични.  Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието, храните и горите, а много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарската програма за  сътрудничество.