Фермер от Лестършир получи награда за усилията си да създаде устойчив животновъден бизнес. Англичанинът е номиниран от ветеринаря, който се грижи за стадото му. Той може да послужи като пример за много други животновъди в цял свят, пише БиБиСи. 

Предизвикателството да произвеждаш най-добрия мед в Долна Саксония

Джеймс Хорн вече над 5 години се опитва да намали ресурсите, които използва, за да поддържа стадото си здраво. Той плавно и методично намалява употребата на антибиотици и горива. 

За мен е чест, но и лек шок. Аз не правя това за признание, но съм много горд, казва Хорн в отговор на признанието, което получи. 

Джеймс се занимава с животновъдство от няколко години. В самото начало работи рамо до рамо с чичо си. След това става партньор с друг местен фермер, докато настава време да започне да управлява фермата си напълно сам. Избира пътя на устойчивостта по няколко причини. Една от тях са повишаващите се цени на суровините и антибиотиците. 

Някога имахме стадо овце, което изискваше доста грижи, затова ги продадохме. Насочихме се към новозеландските Ромни, които ягнат навън. Използваме много малко антибиотици и се опитваме да ги интегрираме в земеделската система за пасища, споделя Хорн. Днес той има стадо от 250 овце и 200 акра пасища, като използва само местни пасища, за да намали разходите за транспорт. 

Той има отличен стил на отглеждане на животни. Не само управлява добре стадото, но и грижата за отделните животни, казва ветеринарят Джина Ригби, която и номинира Джеймс за наградата за устойчивост. 

Никога не се страхува да вдигне телефона и да ми задава въпроси, допълва тя. 

Устойчивото производство на храна оказва влияние както върху здравето на животните, така и върху човешкото здраве. Колкото по-малко използваме неща като антибиотици в момента, толкова по-добре всичко ще функционира в бъдеще, отбелязва още Ригби. 

Наградата за устойчиво животновъдство се връчва за втора поредна година във Великобритания. Тя е организирана от групата VetPartners. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

AGRI SUMMIT & AWARDS 2024: Категория „Млад фермер на 2024"

AGRI SUMMIT & AWARDS 2024: Категория "Иноватор на 2024"

AGRI SUMMIT & AWARDS 2024: Категория „ESG ферма на 2024“