Млечни продукти от Алфатар, Силистренско, намират добър прием на взискателните пазари в САЩ, Германия, Холандия, Гърция и чак в Нова Зеландия.

Експерти: Интересът към създаване на мандри расте

В основата на успеха е работата на мандра „Мероне“ с животновъдите, които доставят суровото мляко за богатата палитра от сирена, кашкавали и вторични млечни продукти.

За добрите практики в съвместната работа с фермерите и на пазара Агри.БГ разговаря с Димитрина Шишкова, координатор НАССР екип в „Мероне“. (ХАСЕП (НАССР) е Превантивна система за осигуряване на безопасно производство на хранителните продукти – бел. а.).

- Разкажете ни как вашата мандра работи с фермерите, производители на сурово мляко?

- Имаме изградена система за изкупуване на сурово мляко. Тя е базирана на териториален принцип. Наши автомобили, камиони извозват мляко от фермерите, които може да са от различни области. Ние изкупуваме от областите Шумен, Русе, Варна, Силистра.

Всеки ден приемаме 30-40 тона сурово мляко. Нашата фабрика работи само и единствено със сурово мляко. Качеството на млякото е на отлично ниво, защото самите ние упражняваме много висок входящ контрол. Като суровина бих казала, че в последните години качеството на млякото се е повишило.

- Как си обяснявате това, че стопаните успяват да осигурят по-добро качество?

- Ще ви кажа моята гледна точка. Преди имаше много млекосъбирателни пунктове. Всъщност пунктовете ги има и сега, но тогава често се случваше човек с една крава да предава по пет литра мляко.

Сега вече тези млекосъбирателни центрове изкупуват млека, които са от фермерски сдружения и там литрите мляко са много повече. Окрупняването на фермите води и до по-качествено мляко. Това е моето мнение.

- На национално равнище се наблюдава спад в производството на сурово краве мляко. Има ли достатъчно суровина за преработване във вашия регион?

- На този етап – да. Специално в нашия регион на този етап си доставяме необходимото ни количество. От дълги години - от 2009 г., работим с фермери без прекъсване.

Моите наблюдения върху фермерското производство са, че стопаните също дават всичко от себе си: модернизират фермите си, започват да механизират производството си и това води до по-високи резултати по отношение на качеството на млякото.

- С колко фермери работите?

- 130 фермери ни доставят краве мляко. Отделно изкупуваме козе и овче мляко, но тези доставки са сезонни. Тази година овче мляко ни доставяха 28 стопани, а козе мляко – 30.

- Какво бихте могли да ни кажете за изкупните цени на суровото мляко?

- В момента са малко високи за района, затова и цената на млечните продукти се е повишила в сравнение с миналата и по-миналата година.

Като се замисля, наистина изглежда, че производството на наше мляко намалява, но това беше държавна мярка – въвеждането на квотната система в периода 2007-2013 г. Тогава имаше ограничаване на млекопроизводството и окрупняване.

Мисля, че в България се постигна това окрупняване на млекопроизводството. Който успя да задържи фермата си и да я модернизира, да работи с по-малко човешки труд, той успя да произведе хубаво, качествено мляко.

- Какви видове млечни продукти произвеждате и къде ги продавате?

- Кашкавал от краве, козе, овче мляко. Имаме биокашкавал от краве мляко, кашкавал от БДС от краве мляко. Сирене бяло саламурено произвеждаме от краве, козе и овче мляко. Имаме и биосирене от краве мляко и от козе мляко. Произвеждаме и вторичните продукти масло, извара, топено сирене. 

- Къде успявате да продавате тази продукция?

- В България имаме голям дял на продажбите. Нашите продукти са във всички големи търговски вериги, а също и по региони. Имаме доста дистрибутори в София. Износът ни също е доста голям. 30% от нашата продукция отива за износ. Изнасяме в САЩ, Германия, Холандия, Гърция, Нова Зеландия. Може и да пропусна някое направление.

- Как една мандра от Силистренско успява да пробие на външните пазари?

- Участваме в изложения в чужбина. Тази година участвахме на ANUGA 2019 (в Кьолн, Германия - бел. а.). Били сме на изложение в Дубай, на изложение в Абу Даби. Във Франция сме били, но само като посетители. Но и там също много се пробива – като излезеш извън границите на държавата.