Националното стадо от млекодайни крави у нас намалява всяка година с около 20 000 животни, показват нови данни на аграрната статистика.

Кои продукти се търсят на млечния пазар?

Млечните крави в страната са били 271 329 брой през 2016 г. Година по-късно броят им спада на 252 056 животни, а през 2018 г. те са вече със 7% по-малко или 234 055 животни.

Заедно с това се свива и добивът на сурово краве мляко. Намалението е от 988,900 млн. литра на 939,978 млн. литра през 2017 г. и нов спад със 7,2% до 872,596 млн. литра през миналата година. 

Експерти на аграрното министерство очакват, че с постепенното уедряване на фермите през тази година може да се очаква повишение на средната млечна продуктивност. Така прогнозата за производството на краве мляко през 2019 г. е за около 845 млн. литра или за понижение с 3,2%. 

„Най-осезаем спад е налице при малките и средни стопанства с до 50 млечни животни, които поради сравнително по-неефективно производство, изпитват и повече затруднения при привеждане на фермите в съответствие с изискванията за добив на качествена млечна суровина“, отбелязват експертите на отдел „Агростатистика” на Министерството на земеделието.

Продължава и тенденцията на пренасочване на част от стопаните от млечно към месодайно говедовъдство. Броят на кравите за добив на месо се увеличава с 10,5% спрямо 2017 г. 

В същото време фермите със 100 и повече млечни крави нарастват с близо 6%, а броят на отглежданите в тях животни – с 8%. Така средният размер на стопанствата достига 12 млечни крави. За сравнение в края на 2017 г. те са били средно 10,5 броя. 

82% от всички млечни крави у нас се отглеждат в стопанства с 20 и повече животни.

Средната млечна продуктивност от крава у нас през миналата година се запазва на нивото от предходната година – около 3,73 хил. литра.

Застоят по този показател се обяснява с това, че преобладават стопанствата с малък и среден размер. Според експертите там има слабости по отношение на породния състав и начина на отглеждане на животните. 

„В големите пазарни стопанства, отглеждащи над 200 млечни крави, средната млечност достига 6 хил. литра в резултат на прилаганото пълноценно хранене, провеждането на селекция и модернизирането на производствения процес“, отбелязват специалистите.

Те очакват, че тенденцията към намаляване на поголовието на млечните крави ще продължи, макар и с по-слаби темпове. Това се случва главно заради отпадането на част от дребните стопанства, като същевременно се увеличават кравите за месо.

През тази година се очаква общият добив на мляко в страната да възлезе на 970 млн. литра – с около 3% под нивото от предходната година, най-вече поради намаленото производство на краве мляко.

Експертите посочват три фактора, които са благоприятни за развитието на млечния сектор през тази година. Първият е, че фуражните култури от реколта 2019 имат сравнително по-ниски цени.

Другият фактор са държавните субсидии. Става дума за преходната национална помощ и за директните плащания по схемите за обвързано подпомагане.

На трето място е отбелязана относително спокойната епизоотична обстановка в сектора

„За подобряване на производителността и устойчивостта на стопанствата в млечния сектор ще допринесе и стартиралото през 2019 г. подпомагане по схемите на държавни помощи за „Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко“ и „Инвестиции за закупуване или изграждане на обекти за преработка или обработка на сурово мляко“, допълват експертите.

Това ще даде възможност на фермерите в отдалечени и труднодостъпни райони на страната да подобрят добива и съхранението на сурово мляко, а също неговата преработка и реализация.