Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) създаде свой канал в Youtube, където публикува информационни видеоклипове за това, как земеделците могат лесно да стигнат до пълната функционалност на Системата за електронни услуги (СЕУ).

Как да заредите shape файл в СЕУ на ДФЗ?

В този материал показваме как може да разделите блок на земеделско стопанство (БЗС) на повече от един парцел с различни култури.

Всъщност затова има няколко начина. Нека започнем с първия.

За начало изчертаваме БЗС и го изрязваме по избран от нас слой, например по Физически блок. Идентифицираме физическия блок, избираме го и натискаме бутона “Включващо изрязване”. Системата ни създава БЗС, изключваме бутона за идентификация и добавяме парцел, който ще покрие изцяло площта на БЗС-то. 

Видимо имаме две култури, но само един парцел. За целта избираме създадения парцел и натискаме бутона за разделяне. Поставяте точка извън полигона и още една в края му. Завършвате с двоен клик на мишката. 

Може да приближите и да прегледате дали линията съответства на границата на културата. Ако не - добавете точки по самата линия. След това ще имате възможност да ги преместите, така че линията да съответства напълно на границата между двете култури. Когато натиснете бутона “Запиши”, системата създава два парцела в БЗС-то. 

 

Как да редактирате или изтриете парцел в СЕУ?

Вторият начин да изчертаете БЗС е да го изрежете, например по СЕПП слой. След това записвате само БЗС-то без да добавяте парцел. По този начин имате геометрия на БЗС, но вътре в нея нямате парцели. Отново виждаме наличие на култури. 

Избирате БЗС-то и натискате бутона за създаване на парцел. Отново може да започнете извън границите на БЗС-то и да следвате тези на културите, като чрез кликове на мишката изчертавате полигон. Излизате извън границите, защото след това с включващото изрязване, ще можете да изрежете по геометрията на БЗС-то. Завършвате отново с двоен клик на мишката.

Получава се геометрия, която обаче не е в готов вид. За целта не записвате, а избирате слой БЗС-та. Идентифицирате БЗС-то, избирате го и натискате бутона “Включващо изрязване”. По този начин създадохме парцел вътре в БЗС-то, съответстващ на границите на културата. Натискате бутона “Запиши”. 

Виждате две части в БЗС-то, в които нямаме парцели. Имаме само един парцел, който съответства на дадената култура. Избираме БЗС-то и натискаме бутона ”Запълване на избраното БЗС със земеделски парцели”. Този бутон ще създаде парцел на мястото на липсващите такива, попадащи в границите на блока. Културите можете да попълните от таблицата с БЗС-та и парцели.