Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) поддържа свой канал в Youtube, където публикува информационни видеоклипове за това, как земеделците могат лесно да използват пълната функционалност на Системата за електронни услуги (СЕУ).

Как да очертаем парцел с повече от един кадастрални имоти в СЕУ?

В този материал показваме как да редактирате или изтриете блоковете на земеделските стопанства (БЗС)/парцели или директно да ги изтриете в електронната система на ДФЗ.

За начало, ако желаете да направите промени по вече създадено БЗС или парцел, е необходимо от панел “Редакция”, падащо меню “Налични БЗС-та”, да откриете желания от вас парцел. След това от иконката “” в края на полето е необходимо да изберете съответното БЗС/парцел върху картата.

След като сте приключили, в лентата с инструменти се отключва бутон “Редакция”. При натискането му геометрията на БЗС-то е отключена за редакция на желаните от вас промени.

Вижте как се чертаят площи в СЕУ

Често земеделските стопани срещат трудност с добавянето на дупка, попадаща в границите на БЗС. Ето как може да се справите сами в СЕУ. От лентата с инструменти избирате бутон “Добавяне на дупки”. С показалеца на мишката очертавате мястото, където искате да я добавите. Завършвате с двоен клик на мишката. 

Как се декларират култури в СЕУ?

След като натиснете бутона “Запиши” и изберете БЗС-то, ще видите, че извършените промени са вече запазени. Когато намалявате площта на БЗС-то, тези промени се отразяват и в геометриите на полето върху парцелите, които попадат в редактираните блокове на земеделски стопанства. 

Ако желаете да извършите промени по парцел, от падащото меню “Налични земеделски парцели” избирате желания от вас парцел. След това от лентата с инструменти натискате бутона “Редакция”.

Ако желаете да изтриете парцел, първо трябва да го изберете, след което да натиснете бутон “Изтриване”. Следва потвърждаване на действието. По този начин СЕУ ще изтрие избрания от вас парцел.

Внимавайте обаче! Ако изберете БЗС и натиснете бутона “Изтриване”, системата изтрива БЗС-то заедно с всички налични парцели, попадащи в границите му.