Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) създаде свой канал в Youtube, където публикува информационни видеоклипове за това, как земеделците могат лесно да стигнат до пълната функционалност на Системата за електронни услуги (СЕУ).

Вижте как се чертаят площи в СЕУ

В този материал показваме как може да заредите файлове с пространствени данни, или т.нар shape файлове в СЕУ на ДФЗ.

След като вече имате създадено заявление, вдясно от секцията с филтри виждате бутон “Управление на пространствени данни”. При натискането му се зарежда страница, съдържаща изискванията, на които е необходимо да отговоря вашият файл, за да бъде успешно зареден в системата.

Как да очертаем парцел с повече от един кадастрални имоти в СЕУ?

От ДФЗ съветват земеделците много внимателно да се запознаят с указаните условия, преди да пристъпят към зареждането на файлове, така че не пропускайте тази стъпка.

Под изброените изисквания се намира секция “Пространствени данни”, а в дясната й част е разположен бутонът за ново зареждане. За да заредите нов файл, избирате именно него.

След това маркирате от локалния компютър желания от вас файл, както и координатната система, в която се намира той. За да качите файла, натискате бутона “Зареди”.

Системата създава запис и извършва проверка на входните данни. Първоначалният статус на създадения запис е: “Очаква зареждане”. Необходимо е да обновите секцията от бутона “Обнови”.

Тук идват два важни момента. Ако зареждането е успешно, създаденият запис преминава в статус “Проверен”. В случай на проблем с вашия файл, записът преминава в статус “С грешка при зареждане”, като от колона “Журнал за зареждане” може да видите съобщението за постъпилата грешка.

Как да редактирате или изтриете парцел в СЕУ?

След като записът е преминал в статус “Проверен”, е нужно да натиснете бутона, намиращ се в колона “Детайли”. Тогава в табличен вид ви се предоставя информация за името на заредения файл, броя на геометриите в него и дали той е валиден.

За да може зареденият файл да бъде видим върху картата, е необходимо да го активирате, като изберете бутона, намиращ се в колона “Действия”.

От бутоните, разположени в колона “Карта”, може да достъпите избрана геометрия от заредения файл. Всички заредени от вас геометрии се визуализират върху картата под формата на слой с име “Потребителски данни”. 

Когато изберете дадена геометрия от този слой, в лентата с инструменти за редакция ви се отключва бутон “Добави като БЗС”, чрез който може да превърнете избраната геометрия в БЗС, а след това и да я запазите.