Въпреки че магазините ни заливат с голямо разнообразие от мезета по празниците, домашно приготвеният суджук, остава с ненадминат вкус и е предпочитана и основна съставна част от коледната трапеза.
 
Как да приготвим суджук от малачешко месо – безплатна консултация за читателите на Фермер.БГ даде проф. Цонка Пеева от Националната асоциация по биволовъдство:
 
1. Да имате ферма от биволи, ако нямате, ще си купите месо или кайма, обикновено на 9 лв, което е нормално, от някой познат с биволи. 
 
2. Най-благоприятния период е по Коледа, когато се колят и прасетата, който иска да смеси със свинско. Но по-добър суджук става само от малачешко.
 
3. Слагате подправките за 10 кг: сол-220 гр., кимион- 50 гр, ч.пипер-50 гр и 30 гр.чубрица. Престоява 2-3 дни, след което пълните в свински черва / MADE IN CHINA /, защото телешки не си намират, с игла набождате на няколко места и окачвате на точилки или на дръжките на подочистачките.
 
4. Ако времето е дъждовно - в първата част, на също безплатната консултация видяхте, че вентилаторът върши добра работа. При студено и духовито т. е. ветровито време, ако Емил Чолаков е познал, тогава се слагат да съхнат на терасата. За да ги предпазите от птиченцата със зелените гърдички и черни крилца /месарките/, които веднага го надушват, покрийте с някое непотребно вече найлоново перде и хванете със щипки, за да не го вдига вятъра.
 
5. През два дни разточвайте, това е най- приятното занимания.

 
6. След 7-8 дни е готов, имайте предвид, че биволското и малачешкото са най-подходящи за суджук, понеже бързо съхне, в него водата е много по-малко, в сравнение с другите видове меса. На 8-я ден се притиска за около 4-5 часа и оставя на пода за една вечер. Ако нямате дъска и тавата влиза в употреба с тубите от вода.
 
7. Да не се оставя много да изсъхне. След това се поставя в платнени, не найлонови торбички в хладилника, стои още около 4-5 дни и е готов. Ако искате за скара или пържен, може и на 10-я ден да го нападнете.
 
ХА ДА ВИ Е СЛАДКО. 
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!