Не всички пчели живеят в кошери. Често дори може да срещнете т.нар. самотни пчели, които играят важна роля за опрашването на растенията, съобщава aggeek.net.

Ще се разреши ли употребата на неоникотиноидите?

Този тип пчели търсят тесни тръбести пространства, такива като в центъра на захарна тръстика или пукнатина в каменната стена. Там могат безопасно да снасят своите яйца. Да се намери такова идеално място за потомство понякога не е лека задача. Именно поради това на фермерите се предоставя възможност да създават „хотели“ за пчели, които привличат насекомите към полето.

За изработването им се нуждаете от малко старо дърво, винтове и бормашина.

Направете конструкцията

Външните стени на хотела е препоръчително да направите от стари дъски. Проблемът в новите е, че те са обработени с химикали и само ще отблъскват пчелите.



Размерът на хотела не е от значение. Единственото условие по отношение на размерите засяга дълбочината на конструкцията – тя трябва да бъде 15-20 см.

За гръбче можете да използвате шперплат, а покривът трябва да е наклонен и да излиза леко извън базовата конструкция. Така правите навес, който предлага безопасно убежище за пчелите. Визуално хотелът напободява къщичка за птици.

Дървеният каркас може да покриете с устойчиво лепило или боя. Помнете обаче, че миризмата на химикалите отблъсква пчелите. Необходимо е да изчакате няколко седмици, за да изветрее силната миризма.

Създайте стаи

В качеството на стаи ще използвате стръкове бамбук, пластмасови сламки или куха тръстика.



Независимо какви материали използвате, те трябва да бъдат разрязани според дължината и дълбочината на конструкцията – минимум 15 см.

Всяка пчела има индивидуален размер, поради това диаметърът на отверстията трябва да бъде различен. Старайте се да поставяте стаите на 1-2 см една от друга.

Щом сте готови с жилището за пчели, можете да го сложите в конструкцията. След това вземете шкурка и елиминирайте всички острите стърчащи елементи.

Поставяне на хотела

Можете да прикрепите хотела към ограда или към дърво. По възможност направете така, че къщичката да бъде на южна страна. По този начин рано-рано през пролетта ще се нагрее и по-дълго време ще се запази топлото в него през есента. Така увеличавате сезона на снасяне на яйца.



Впоследствие женските индивиди ще построят отделни камери във всяка стая. Във всяка една камера ще има снесено по едно яйца. Когато тръбичката се запълни, пчелата ще затвори отверстието, за да не попадат в стаята влага, студ и хищни насекоми.

По този начин новородените пчели през зимата ще останат запечатани в тръбичките. С настъпването на пролетта те ще пораснат и ще излязат на свобода.

Експерти съветват да премахваме старите стаи в хотела и да правим нови всяка година. Така се понижава рискът от предаване на болести от едно поколение на друго.