Горещата вълна в Европа от последните няколко дни трудно може да бъде понесена от хората, камо ли от добитъка. Лекият ветрец и сянката не осигуряват достатъчно облекчение. Затова фермерите трябва да бъдат готови с решения, които да опазят стадата им. Например да разположат мобилни сенници, пише германският земеделски сайт Agrarheute.

Зърнопроизводител: Тук е като в Африка, слънчогледът няма да даде повече от 80 кг/дка

Животните страдат като нас. Те са на пасището и са изложени на изгаряния и топлинен стрес. В търсене на отговор на горещото време търсим съвети от самите животновъди. Те най-добре знаят какво ще помогне за справяне с жегата.

Когато в района няма достатъчно естествена сянка, наличието на мобилни сенници или навеси е достъпно решение.

Купих стар навес. Аз съм любител животновъд и имам само 6 животни, споделя Майк Ба.

Колегата му Андреа Дьолгер е заложил на мотриса със сгъваеми странични панели, а Херм Зел е монтирал на камиона си за добитък 270-градусова тента, висока около 2,5 метра.

Други германски фермери са създали сянка с подпори от бетон и обикновен навес за кола.

Изградихме навес за коритото с вода с летви и го покрихме с ветрозащитни брезенти. Това винаги е работило добре и не е било скъпо за изграждане, споделя своята практика Джесика Волф.

За животните на пасището естествената сянка под дърветата е предпочитана. Когато обаче тя е недостатъчна, трябва да се уверите в качеството на мобилните и фиксираните навеси. Препоръчително е те да бъдат с добро проветрение и да осигуряват сенчеста зона около 4 кв.метра за крава или 1 кв. метър за теле.

Обърнете внимание, че на сянка животните е вероятно да се изхождат по малка и голяма нужда. Затова е добре да имате подвижни сенчести зони.

Експертите съветват още местата за подслон и водопой да не са обединени. И двете обаче трябва да са на сянка.

 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дамите в селското стопанство: Симеонка Христова

EDO: Около 50% от Европа страда от недостиг на вода

Германските фермери се готвят за 40 градуса жега и горски пожари през юли