Преди две години у нас се развихри сериозен дебат на тема земеделска земя и придобиването й от чужденци. Към момента гражданите на Европейския съюз (ЕС) или на трети страни не могат да купуват земеделска земя, ако не са пребивавали на територията на България най-малко 5 години.

Отчуждават бързо земеделски земипоземлен фонд

А ето какво се случва в Украйна. Според съобщения в местната преса ситуацията съвсем не е еднозначна. Едно е факт – дребното и средното фермерство загиват на фона на предприятията в агросектора с промишлено производство.  Агропредприятията обаче са чуждестранни. 

Земи със селскостопанско предназначение в Украйна се обработват от над 50 чуждестранни инвеститори, които контролират над 3,5 млн. обработваема земя. Това съобщава координаторът на проекта Land Matrix в Украйна и Източна Европа Михаил Амосов, пише delo.ua.

Според експерта основен проблем в страната е мораториумът върху продажбата на земеделска земя. Агрохолдингите купуват цели предприятия. Вземат под аренда земята на ниски цени. Често поради интензивното водене на земеделие качеството на земята се влошава, а социалната отговорност на агрохолдингите остава под желаното, твърди Амосов. 

В момента се наблюдава положителна тенденция и съвестните компании в агросектора започнаха по-отговорно да се отнасят към земята, допълва той. 

Експертът смята още, че големият проблем не са чужденците, а мораториумът и концентрацията на големи масиви „в едни ръце“. 

Именно поради мораториума в Украйна възникнаха агрохолдинги. Арендата се превърна в основен начин за контролиране на земеделската земя. Поради това компаниите, имайки достъп до по-евтино финансиране, подкрепа на държавата и пазари, могат да предлагат на собствениците на обработваема земя по-високо заплащане, отколкото фермерите. По този начин се убива дребното и средното фермерство по селата, казва Амосов. 

По-рано президентът на украинската зърнена асоциация Николай Горбачев заяви, че за пълноценното функциониране на пазара на земя в Украйна ще са необходими 5-10 години, но това ще зависи и от установените правила.

По думите му оптимален чуждестранен модел на поземления пазар, който може да се заимства, не съществува. В момента в страната ефективно работи моделът на едростоково селскостопанско производство

Горбачев каза още, че земята в Украйна трябва да струва от 3 000 до 15 000 долара на хектар в зависимост от местоположението й. Пазарът трябва да работи на основата на частна собственост и да е налице пълноценна конкуренция.