Дигиталните технологии, новите машини и роботизираните системи променят все повече лицето на селското стопанство.

Автономните трактори, дроновете и роботизираните системи за бране на плодове и зеленчуци са само част от иновациите, които вече се използват в земеделието. 

Всичките тези технологии не само увеличават ефективността на производството, но и намаляват зависимостта от работната ръка, която става все по-голям кът.

Дигитализацията е тук. Но готови ли са фермерите?

"В момента гледаме с интерес и бавно стъпваме. В една такава година, в която липсват средства, банките също няма да ни обърнат внимание, тъй като те гледат дали си на печалба и тогава ти дават кредит, не можем много да мислим за иновации и техника. В момента се отвори НПВУ и какъв е интересът? Най-вече по машини. Надявам се, че всичко това ново ще навлезе и при нас, но няма да е масово. Единици ще посегнат, които имат заделени средства. Ще купят тази нова техника и ще работят. Другите ще чакат, гледат и ще се опитат да се оптимизират по друг начин", прогнозира Костадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара (БАК).

Същият въпрос задаваме и на фермера Георги Радев от Сливенско. 

"Светът така или иначе се развива. В България едва ли ще стане утре, но след 5-6 години може би това ще се случи. Проблемът с работната ръка обаче тепърва ще се задълбочава", категоричен е Радев, който е и член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Целият материал вижте във видеото.