Ботанически особености на къдравото зеле и изисквания към външните условия

Къдравото зеле е двегодишно растение и се отличава от обикновеното главесто зеле с мехуровидно накъдрените си листа. Листата на къдравото зеле са зелени с различни нюанси. Зелките са овални, конусовидни до плоски; не са така плътни, както са на главестото зеле, и имат по-силно жълтеникава окраска на вътрешността поради това, че в листата се съдържат повече жълти пигменти - ксантофил, флавони.

В сравнение с главестото зеле къдравото зеле съдържа повече сухо вещество, суров белтък, минерални вещества и витамин С. Използва се за готвене само в прясно състояние; не подходящо за кисело зеле и за други консерви.

През първата година от вегетацията къдравото зеле е по-мразоустойчиво от главестото зеле и може да зимува направо в градината. Не е особено влаголюбиво и взискателно към почвеното плодородие.

Къдравото зеле се напада по-слабо от листогризещите насекоми, може би и поради това, че листата му са по-жилави. Опасен неприятел за него обаче са листните въшки.

Сортове къдраво зеле

Сортовото разнообразие при къдравото зеле е значителна.

Адвент образува средно големи кръгли зелки със силно набръчкани листа. Много ран силно мразоустойчив сорт къдраво зеле. Най-добре е да се отглежда като зимна култура със засяване в края на август и засаждане в градината през октомври. Така растенията презимуват във фаза на розетка и прибирането на зелките става през май.

Вертус. Розетните листа са тъмнозелени, силно накъдрени, а зелката е голяма, плоскокръгла. Късен сорт с вегетационен период 150-180 дни. Не подхожда за презимуване на открито, но зелките могат да се съхраняват в прясно състояние през зимата. За да образуват зелки навреме, трябва да се сее по-рано - около средата на май.

За нашите условия също подхождат сортовете къдраво зеле Хегро, Айскуин, Памтю дивер и др.

Отглеждане на къдравото зеле

Къдравото зеле се отглежда, както и главестото зеле. Необходимо е само да се има предвид,че то е взискателно към почвата и торенето.

Поради това, че сортовете къдраво зеле имат обикновено по-малки розетки, растенията се засаждат по-гъсто: 50/30 см за ранните сортове и 60/50 см за късните сортове.

Къдравото зеле дава по-нисък добив от бялото главесто зеле. Средният добив е 2000-3000 кг на дка.