Извършва се подробен анализ на биосигурността в поразените свинекомплекси, за да могат да се предприемат всички необходими мерки при извършването на новите зареждания на обектите със свине. В тази дейност помага и екип от Германия, които ще изготви детайлна експертиза на всички засегнати индустриални ферми от Северна България.

Под обсада от чумата: 4 свинекомплекса във Варненско търсят спасение

Това стана ясно по време на заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия, във връзка с усложнената обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете (АЧС) на територията на региона, съобщиха от областната администрация в Русе.


По време на заседанието беше посочено, че през настоящата седмица в областта е констатирано едно ново огнище на заболяването в промишлена свинеферма в село Караманово, с което броят на пострадалите свинекомплекси от вируса в региона става четири. От вчера там е започнало и умъртвяването на всичките 4500 прасета, като процесът се е забавил поради необходимостта от промяна мястото на площадката за загробване. Също така от понеделник насам са регистрирани 3 нови случая на болестта при диви свине в селата Просена, Мечка и Писанец.


Отчетен беше и общият брой на евтаназираните към днешна дата прасета, който е 70 440, като в него не са включени умъртвените вчера животни в свинекомплекса в с. Караманово. Все още не е приключило и умъртвяването на прасетата от свинефермата в с. Голямо Враново, поради запитване от страна на собствениците към Министерството на земеделието, храните и горите за евентуална възможност за запазване на част от отглежданите животни.