Ветеринарните власти регистрират нови случаи на Африканска чума по свинете (АЧС) при диви прасета в Северна България, като опасността се приближава към четири индустриални свинекомплекса в област Варна.

Чумата: Диво прасе с вируса на АЧС е намерено на Витоша

Агенцията по храните съобщи късно в сряда, 21 август, за два нови случая в дивата природа.

Единият е на територията на област Русе, с географски координати N 43.68277 E 26.13971, а другият е край село Осеново, община Аксаково, област Варна, с географски координати N 43.30361 E 27.99111.

Представители на Министерството на земеделието се срещнаха вчера с жители на община Долни чифлик и село Тутраканци, община Провадия. Te трябваше да разяснят на хората защо трябва да ликвидират в най-кратък срок прасетата, които отглеждат в дворовете си, съобщи БНР.

Областният управител на Варненска област Стоян Пасев подчерта, че след като цялата територия на областта беше обявена за санитарна зона, всички собственици, които отглеждат прасета индивидуално в стопанства тип заден двор, трябва да ги ликвидират.

Стоян Пасев обясни, че трябва да се спасят четирите свинекомплекса на територията на областта, където са взети необходимите мерки за биосигурност.

Очаква се днес министърът на земеделието Десислава Танева да се срещне в Стара Загора с регионалните директори на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от цялата страна.

Утре предстои заседание на епизоотичната комисия във Варна. Данните за прасетата, които са ликвидирани трябва да се изпратят на 26 август до Министерството на земеделието. 

Всички новини по темата вижте ТУК.