Новият министър на селското стопанство на Полша Ян Кшищоф Ардановски се отказа от проекта за изграждане на стена по границата с Беларус, която беше замислена като преграда пред разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС).
 
 
Министър Ардановски обяви намерението си да пренасочи средствата към други, по-належащи нужди на аграрния сектор. Конкретно парите ще бъдат насочени за подпомагане на фермерите, пострадали от сушата, съобщи wyborcza.pl.
 
„У нас е налице извънредно сложна ситуация, предизвикана от сушата, затова са необходими и извънредни действия. Безусловно, ние няма да оставим фермерите без странична помощ, защото те нямат вина в тази ситуация“,  заяви министър Ардановски на своя първи брифинг след встъпването си в длъжност. Преди да поеме поста, той беше зам.-министър в същото ведомство.
 
 
Ардановски остро критикува мудните чиновници, които смятали да създадат комитети за оценка на загубите от тазгодишната суша чак през 2019 г. Министърът отсече, че комитетите трябва незабавно да отидат в пострадалите земеделски стопанства. 
 
Освен това Ян Кшищоф Ардановски се обърна към фермерите с молба да окажат натиск на местните власти, така че кметовете да създадат комисии за оценка на загубите.
 
По данни на полското Министерство на селското стопанство, сушата е засегнала по-голямата част от страната. Тази информация се потвърждава и от Службата за мониторинг на земеделските култури в ЕС, която работи към Европейската комисия. Зърнените култури в Полша са най-засегнати от сушата – над 90% от заетите площи са пострадали в някаква степен от неблагоприятното време и очакванията за тазгодишната реколта не са оптимистични.