След краткотрайното, рязко, застудяване в края на второто десетдневие на декември през следващите седем дни агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна. В началото на зимата те ще се определят от меко за сезона време. Това се казва в прогнозата за последната седмица на Декември на агрометеоролозите на НИМХ.

Гласувайте: Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

Прогнозираните среднодни температури в полските райони на страната ще достигат и надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. 

В източните и южните райони наднормените декемврийски температури и подобрени почвени влагозапаси осигуриха условия за удължаване вегетацията на пшеницата, за увеличение на дела на посевите във фазите трети лист и братене.

В края на декември при зимните житни култури ще преобладава фаза 3-ти лист. Част от посевите са във фаза поникване и 1-2 лист. Тези посеви са неукрепнали и ще бъдат най-уязвими на ниските отрицателни температури през зимата. 

Във фаза братене - фаза подходящата за зимуване, са зимните житни култури на места в Дунавската равнина и в югозападните райони на страната.

През следващия период съществени валежи не се очакват и условията ще позволяват провеждане на дълбока оран, резитби и фитосанитарни дейности при овошките. 

Третото десетдневие на декември е подходящ срок за предзимни сеитби в южните райони на някои студоустойчивите зеленчукови култури - грах, моркови, бакла, лук и др.