Износът на селскостопански и хранителни стоки от Европейския съюз неизменно расте през последните година, като само през 2017 г. се е увеличил с 5% до 137.9 млрд. евро.
 
 
Значително повишение в стойностно изражение е отчетено при експорта на млечни продукти от ЕС – краве масло, прясно мляко, сметана, йогурт, сирене и казеин, съобщи Европейската млечна асоциация (EDA), като се позова на месечния доклад на Европейската комисия (ЕК).
 
САЩ, Русия и някои национални пазари в Азия си остават най-изгодните за износа на селскостопанска продукция от ЕС, показват данните от доклада, цитиран от portalspozywczy.pl.
 
Еврокомисарят по земеделието Фил Хоган ще посети през май тази година Китай – за шести път от началото на своя мандат, заедно с бизнес делегация от представители на аграрния сектор в ЕС. Целта е да се подобри търговията, като се сключат по-благоприятни споразумения.
 
 
Това е особено важно, като се има предвид, че редица европейски страни имат излишък от млечна продукция – главно обезмаслено сухо мляко.
 
Президентът на млечния завод „Ротр“ в Полша Мариуш Трояковски, компанията има проблеми с продажбите на млечен белтък и главно на обезмаслено сухо мляко. По думите му, сега този продукт е толкова евтин, че даже продажбата на млечни мазнини не може да компенсира загубите.
 
В складовете на територията на ЕС има много сухо мляко, което беше купено, за да се регулира положението на европейския пазар.
 
 
„Сега това мляко не може да се върне нито на пазара на пресни продукти, нито в предприятията на хранителната промишленост. Изглежда, има смисъл да го насочим за храна на животните, като заместител на соевия белтък“, коментира Валдемар Бро, председател на съвета на Националния съюз на млечните кооперативи в Полша.