Изкупната цена на агнетата е 8,68 лв./кг без ДДС. Агнешкото месо на едро върви по 20,97 лв./кг, а на дребно – по 22,22 лв./кг с ДДС. Това сочат данни на Министерството на земеделието, актуални към 2 ноември 2022 г.

Говедовъди коментират: 15-18 лв./кг е нормалната цена за обезкостено месо

Според информационно табло за агнешкото месо, което ресорното министерство публикува в началото на ноември, средните цени на класифицирано месо от леки агнета до 13 кг достигат малко над 700 евро/100 кг. По този показател надвишаваме средния за ЕС.

Общото производство на месо от овце е 10 509 тона за 2021 г. В кланици са произведени 1821 тона месо от общо 208,4 хил. броя заклани животни, а в стопанствата – 8 688 тона.

България е сред основните производители на месо от овце в ЕС, но с едва 2% от общо закланите животни за миналата година. В челната тройка са Испания (27%), Румъния (17%) и Гърция (12%).

За първите седем месеца на годината България е внесла 1102,7 тона агнешко месо, а е изнесла 112,3 тона. Вижте още графики ТУК.

Според предварителни данни на НСИ за тази година вносът на агнешко месо у нас идва основно от Северна Македония (351,7 тона). За сравнение през 2020 г. сме внесли от там едва 10,3 тона. На второ място българският пазар е залят с гръцко агнешко месо (250,6 тона), като ръстът спрямо година по-рано е с внушителните 246,6%.

Относно износа на българско агнешко месо предварителните данни за периода януари – юли 2022 г. показват, че страната ни е реализирала в ЕС 111,7 тона, което е спад от 14,3% спрямо година по-рано. Месо от родни овце хапват главно в Италия, Хърватия, Румъния.