Производството на домати през 2019 г. ще e повече спрямо година по-рано, достигайки 155 хил. тона. Заради по-студеното време през месеците май и юни местната продукция се забави, което беше тенденция в цяла Европа. Това доведе до високите цени на едро и дребно, пишат анализаторите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Производител: В Пловдивско зарязват доматите по борсите

За последните 15 години вносът на домати расте с около 18% на година. Прогнозите на CAPA са, че тази година той ще достигне 74–78 хил. тона.

Цените на европейските домати като цяло през това лято са сред най-високите за последните 5 години. Това се обяснява с горещото време и увеличението на разходите, които растат непрекъснато за последните 10 години, твърдят експертите.

За сравнение цените в Холандия и Испания, които са сред най-големите производители в Европа, цените на едро за месец август са около 0,80 евро/кг. У нас оранжерийните домати вървят по 1,71 лв./кг, а вносните – по 1,28 лв./кг, се посочва в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

При краставиците прогнозите за производството през тази година е за 71 хил. тона. Подемът на производството от открити площи ще продължи, като то се очаква да бъде между 13–15 хил. тона. Цените на едро и дребно също са сред най-високите за последните години, което специалистите обясняват с по-трудната година и общо цялостно повишение на цените на зеленчуците.

Вносът на краставиците през 2018 г. достига 29 хил. тона, като за последните 5 години той се увеличава с около 10% на година. През 2019 г. вносът ще е на нива 28–30 хил. тона, изчисляват експертите.

Според техните прогнози производството на пипер е на път да достигне 53 хил. тона. Неговите цени през това лято отбелязват пикови стойности и тази тенденция ще се запази и през следващите месеци.

Вносът на сладък пипер през 2018 г. се равнява на 29 хил. тона. През последните 5 години нараства с 14% годишно. През 2019 г. се очаква вносът да бъде в рамките на 22–24 хил. тона, прогнозират от CAPA.