Настояваме за увеличение на разходите за персонал в бюджета на Министерството на земеделието с 15 млн. лв. Това ще даде възможност за увеличение на работните заплати с 20% на работещите на терен във второстепенните разпоредители, смятат от Федерацията на независимите синдикати от земеделието. 

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

В своето становище относно проектобюджета за 2022 г. те не са съгласни и с бюджета за БАБХ, който е със същите параметри като миналата година. Според синдикатите независимо от мястото на Агенцията – в структурата на Министерството на земеделието или на Министерския съвет, разходите за персонал трябва да бъдат увеличени с 20 % от планираното в проекта. 

„Нещо повече, във връзка с работата на терен, в рискови условия и положен извънреден труд по овладяването на пандемията COVID-19, настояваме да бъдат осигурени допълнителни възнаграждения на служителите на БАБХ и ОДЗ“, категорични са синдикатите.

Относно служителите на Селскостопанска академия (ССА) искането е за трансфер от централния бюджет в размер на 36,5 млн. лв. и увеличение на работните заплати с 15 %. В проектобюджета сега увеличението е едва 774 хил. лв. – от  31 536 200 лв. за 2021 г. на 32 310 000 лв. през 2022 г.

„Със заложеното увеличение от 774 хил. лв. ССА трудно ще успее да повиши минималната работна заплата, а камо ли да повиши останалите работни заплати, които са несравнимо по-ниски в сравнение с останалите научни и квалифицирани специалисти от областта на науката и образованието“, изчисляват от Федерацията. 

Като положителна тенденция в Проектобюджет 2022 те определят увеличението с над 150 млн. лв. в политиката на Министерството на земеделието в областта на земеделието и селските райони в бюджета на ДФЗ, т.нар. държавни помощи, които фермерите очакват с нетърпение.