Почти месец след като проф. Христо Даскалов пое функциите на изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), екипът на Агри.БГ гостува в неговия кабинет. Поговорихме си по въпроси, които касаят преструктурирането на Агенцията, както и по други, които са по-тясно специализирани и пряко засягат работата на земеделските производители. 

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

В близките няколко месеца, поне до 1 юли, на преден план е именно прехвърлянето на БАБХ към Министерския съвет (МС) и всички свързани с това законодателни промени за сметка на отдавна натрупани казуси, като работата с ВетИС, Системата за оповестяване при пръскания, недостига на ветеринари и агрономи.   

„Не съм оптимист, че ще увеличим бройката на Агенцията. Когато намалява драстично населението, няма как да очакваме да растат институциите. Но от друга страна, имаме амбицията да намалим администрацията, която в момента е около 17% от общия състав, и така да увеличим броя на ветеринарните лекари и агрономите. Разбира се, от МС трябва да ни уточнят каква ще бъде бройката на Агенцията, когато се прехвърли“, обясни проф. Даскалов.

По негова информация в структурата на БАБХ работят само 164 агрономи, при положение че общините в страната са 262. Подобна е ситуацията и с ветеринарните лекари.

„Трябва да направим така, че доходите на един ветеринарен лекар и на друг негов колега да са съпоставими в годишен план. Аз съм на мнение, че в общините с по-малко животни, но където има потенциал за развитие на животновъдството, държавата би могла да дофинансира ветеринарните лекари, които работят в тези участъци. Но това е обект на дискусия“, уточнява изпълнителният директор на БАБХ.

На въпроса ни дали планира да се правят внезапни проверки на служители, каквито имаше през лятото в ДФЗ, проф. Даскалов обясни, че ще подходи по-скоро диалогично и ще започне с лично посещение на място в областните дирекции на Агенцията.

„Като отида в град Х, ще събера всички колеги и ще поговорим. Моята приказка към тях ще бъде следната: „Не знам какво сте правили преди година, но ако има такива случаи на събиране на "такса спокойствие", няма да имате вече оправдание. Казвам го със спокойна съвест, защото всеки, който ме познава, знае, че Христо Даскалов не се занимава с такива работи“, заяви категорично той.

А дали ще има одит и в БАБХ подобно на „Напоителни системи“ АД, събира ли се вече работната група за отделянето на агенцията от Министерството на земеделието и как ще стане така, че да няма срив в работата й, вижте във ВИДЕОТО.

Очаквайте втора част на интервюто с проф. Даскалов относно достъпа до ВетИС, ваксинирането срещу нодуларен дерматит при говедата, проверките на терен при пръскания, ситуацията с чумата по дребните преживни животни и др.