Свинеферма за 150 свине-майки и тяхното поголовие ще има в град Баня, община Карлово, област Пловдив, става ясно от документите по ОВОС на РИОСВ – Пловдив. Инвестиционното предложение е на добре познатия животновъд Ненко Трифонов.

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

В същия имот, където са двете му говедовъдни ферми край града (с площ 9920 кв. м.), сега той предвижда да изгради и стопанство за свине с 4200 кв. метра покрита площ. Животните ще се отглеждат боксово върху скари.

За един-два строителни сезона се очаква новата ферма да е готова. 

Входът на стопанството ще бъде от страната на съществуващ полски път, а кравефермата и свинефермата ще бъдат отделени с метални тръби и ЛТ ламарина. Сградата, описана в проекта, ще е от метална конструкция, ограждащи, преградни стени, покрив от термопанели и бетоново водоплътно корито за събиране на тор. Предвижда се и създаването на зелена площ с местни дървесни и храстовидни растения, които ще се напояват с дъждовна вода. 

Производствените отпадъци ще се използват за производството на биогаз в собствена такава инсталация, съществуваща от години.

Системата е организирана по следния начин: Отпадъците – тор, урина и вода за миене на боксовете се събират под скаровия под във водоплътни вани и с тапов транспортьор се извеждат във водоплътен резервоар, откъдето се извозват с цистерна за гъсти течности до инсталацията за биогаз в имота.

Мъртвите животни ще се събират в охлаждаемо помещение и предават по договор на екарисаж.
В инвестиционното предложение е записано също, че новата ферма ще има положителен социално-икономически ефект чрез разкриването на работни места.