Една от мерките за подпомагане, която традиционно се радва на голям интерес от страна на производителите, е за преработка. Какви са спецификите в нейното прилагане през новия програмен период, попитахме Павлина Дамянова – старши експерт в дирекция „Развитие на селските райони“ към Министерството на земеделието. 

Фермери ще могат да получат 100% финансиране на одобрените разходи за иновации

За интервенцията за инвестиции в преработка на селскостопански суровини са запазени основните условия за допустимост на кандидатите, дейностите и разходите от познатата подмярка 4.2 от ПРСР. Кандидатите за подпомагане могат да бъдат земеделски стопани, преработвателни предприятия, пазари на производители и групи и организации на производителите. 

Инвестициите, допустими за подпомагане, трябва да се свързани с преработка или маркетинг на селскостопански продукти, включени в Приложение 1 на Договора за функциониране на Европейския съюз или памук с изключение на риба и рибни продукти. 

Допустимите за подпомагане дейности могат да включват материални и нематериални инвестиции. Подпомагането ще се предоставя в рамките на конкретни производствени сектори, съобразени с преработка и/или маркетинг, предлагането на пазара на продукти, описани в Приложение 1, и памук:

•    мляко и млечни продукти, включително яйца от птици;
•    месо и месни продукти;
•    плодове и зеленчуци, включително гъби;
•    пчелен мед;
•    зърнени, мелничарски и нишестени продукти;
•    растителни и животински масла и мазнини;
•    технически и медицински култури, включително маслодайна роза и билки;
•    готови храни за селскостопански животни;
•    гроздова мъст, вино и оцет.

Кандидатите са разделени на малки, средни и големи според размера на стопанството, измерен в стандартен производствен обем, а преработвателните предприятия съгласно категориите от Закона за малки и средни предприятия. За различните категории са заложени специфични условия по категориите, както следва.

Бюджетът за следващите пет години, заложен по интервенцията за инвестиции в преработката на селскостопански суровини, е 294 797 808 евро. Ще се дават отделно пари за преработка на селскостопански продукти, насочени към опазване на компонентите на околната среда, в размер на 87 810 990 евро.

Разликата между интервенцията за инвестиции в преработката на селскостопански суровини и тази с екологична насоченост е само в допустимите инвестиции. 

В рамките на интервенцията за преработка на селскостопански суровини, насочени към опазване на компонентите на околната среда, се подпомагат дейности и инвестиции, които са изцяло насочени към специфични цели. Като пример за такива могат да се посочат разходи за пречиствателни станции и предприятия, инвестиции за преработка на биологични суровини и други. 

Всички останали изисквания към кандидатите, дейностите и разходите са идентични с основната интервенция, допълва Павлина Дамянова.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg